Makowo-kokosowe

5 (150 ocen)

Przepis dostałam od góralki z Czarnego Dunajca.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 żółtka
    4 białka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    szczypta soli

    Ciasto makowo-kokosowe
    7 białek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mielonego maku
    1,5 szklanki kokosu

    Krem budyniowy
    1 kostka margaryny
    5 żółtek
    2 budynie waniliowe
    0,5 litra mleka
    olejek waniliowy
    8 łyżek cukru

Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt:
    1.4 żółtka+1 łyżeczka proszku do pieczenia+1 łyżka octu wymieszać w głębokim talerzu i odstawić (trochę urośnie)
  • 2. Do białek wsypać szczyptę soli, ubić dosypać 1 szklankę cukru ,ubić.
    Dodać masę żółtkową i ubić lekko ok. 2 minut
    Dodać 1 szklankę mąki lekko wymieszać łyżką
    Upiec na papierze w 175 stopniach ok. 20 min.
  • Ciasto makowo-kokosowe 3. Ciasto makowo-kokosowe
    Białka ubić ,dodać cukier i dalej ubijać na sztywno.
    Dodać kokos, mielony mak i delikatnie wymieszać.
    Piec na papierze ok.15 min. w 175 stopni
  • 4. Krem;
    2 budynie ugotować w 0,5 litra mleka+8 łyżek cukru + olejek.Wystudzić
    Margarynę utrzeć z żółtkami .Dodać wystudzony budyń, utrzeć na gładko.


    Na biszkopt dajemy krem na to ciasto makowo-kokosowe.
    w oryginalnej wersji na górze były położone biszkopty maczane w wódce.
    Ja z braku czasu zrobiłam na górze z polewy czekoladowej ozdobne esy-floresy
    Schłodzić w lodówce.

Porady

Temperaturę pieczenia ciast trzeba dostosować do własnego piekarnika. Pod biszkopt daję papier do pieczenia , ale tylko na same dno, większa ilość powoduje, że ciasto po bokach opada

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować