Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - do jaj dodać cukier i cukier waniliowy , ubić do puszystości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać , przelać do formy , piec 25-30minut w temp.175*C
2.Ciasto makowo- kokosowe - białka ubic na sztywno , cały czas ubijając porcjami dosypywać cukier ,wiórka , mak i proszek do pieczenia zmieszać , wsypać do ubitych białek , delikatnie wszystko wymieszać , przelać do formy , piec 25-30minut w 175*C
3.Masa- żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości , dodać obydwie mąki , wlać mleko , dokładnie wymieszać , cały czas mieszając ugotować budyń , wystudzić , masło spulchnić , ucierając porcjami dodać budyń ,do gotowej masy dodać likier ,odłożyć kilka łyżek na wierzch do reszty dodać pokrojone i dokładnie odsączone brzoskwinie ,
4.Do syropu z brzoskwiń dodać likier
5.Przełożenie ciasta - biszkopt nasączony połową syropu brzoskwiniowego - masa z brzoskwiniami - ciasto makowo- kokosowe- reszta masy - biszkopty nasączone resztą syropu z brzoskwiń - całość dekoracyjnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali czekoladą z dodatkiem mleka
Komentarze