Ciasto makowo-kokosowe

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Puszysty biszkopt , aksamitna masa z dodatkiem moich ulubionych brzoskwiń i ulubionego likieru kokosowego , pyszna , chrupiąca makowo- kokosowa wkładka , całość zakończona biszkoptami nasączonymi w alkoholowym syropie brzoskwiniowym

Składniki:

  • Wymiary formy- 24/35 cm

    Biszkopt:
    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto makowo -kokosowe
    6 białek
    150g cukru pudru
    150g maku
    150gwiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    6 żółtek
    100g cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 szkl mleka
    250g masła
    puszka brzoskwiń
    cukier waniliowy
    kieliszek likieru kokosowego malibu

    Dodatkowo:
    duża paczka biszkoptów podłużnych
    50ml likieru kokosowego malibu ( można mniej )
    100g czekolady mlecznej
    4-5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - do jaj dodać cukier i cukier waniliowy , ubić do puszystości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać , przelać do formy , piec 25-30minut w temp.175*C
  • 2. Ciasto makowo- kokosowe - białka ubic na sztywno , cały czas ubijając porcjami dosypywać cukier ,wiórka , mak i proszek do pieczenia zmieszać , wsypać do ubitych białek , delikatnie wszystko wymieszać , przelać do formy , piec 25-30minut w 175*C
  • 3. Masa- żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości , dodać obydwie mąki , wlać mleko , dokładnie wymieszać , cały czas mieszając ugotować budyń , wystudzić , masło spulchnić , ucierając porcjami dodać budyń ,do gotowej masy dodać likier ,odłożyć kilka łyżek na wierzch do reszty dodać pokrojone i dokładnie odsączone brzoskwinie ,
  • 4. Do syropu z brzoskwiń dodać likier
  • 5. Przełożenie ciasta - biszkopt nasączony połową syropu brzoskwiniowego - masa z brzoskwiniami - ciasto makowo- kokosowe- reszta masy - biszkopty nasączone resztą syropu z brzoskwiń - całość dekoracyjnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali czekoladą z dodatkiem mleka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować