Makowiec zaplatany

0 (0 ocen)

  • 4 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Napewno wrócę do tego przepisu wielokrotnie. Zrobiony został przypadkiem. Porada dla mnie - zapisuj kobito jak coś robisz, bo potem nie pamiętasz proporcji i składników....

  • 4 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MAK
    40 g maku mielonego
    Garść: rodzynek, orzechów laskowych, orzechów włoskich, migdałów, orzechów nerkowca, kandyzowanej skórki z pomarańczy
    0,5 kostki masła
    5 łyżek miodu
    2 szklanki mleka
    2 łyżki likieru amaretto
    Kilka kropel olejku migdałowego
    2 zółta
    0,5 szkl. kaszy manny

    CIASTO
    3/4 kg mąki luksusowej typ 500
    2 szklanki mleka
    6 łyżek cukru
    45 g drożdży świeżych
    0,5 kostki masła
    Szczypta soli
    2 żółtka i 1 całe jajko
    2 łyżeczki spirytusu, rumu lub wódki

    LUKIER
    1 szkl cukru pudru
    Sok z cytryny
    Kandyzowana skórka pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Makowiec zaplatany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak mielony - kupuję w Lidlu. Zalewam gorącym mlekiem i odstawiam. Rodzynki zalewam wrzątkiem. Rozpuszczam masło z miodem. Na patelni prażę przez 3 minuty bakalie a potem siekam je nożem.
    Gdy mak ostygnie odlewam nadmiar mleka. Daję osączone z wody rodzynki i bakalie, masło, alkohol i olejek.
    Mieszam i dodaję żółtka. Na koniec daję mannę. Odstawiam.
  • 2. Drożdże kruszę i daję do gorącego mleka z cukrem i łyżką lub dwoma mąki. Mieszam do rozpuszczenia drożdży, odstawiam i przykrywam. Mąkę łączę z solą, olejkiem, spirytusem, stopionym masłem, jajkiem, żółtkami i zaczynem. Ciasto wyrabiam mikserem.
    Jeśli podczas wyrabiania będzie zbyt suche dolewam ciepłej wody.
    Odstawiam do wyrośnięcia na conajmniej 1,5 godziny
  • Plecionka 3. Ciasto przekładam na stolnicę, przerabiam chwilę i dzielę na 2 części. Rozwałkowuję prostokąt na taką długość jaką mam blaszkę, w której będzie się piekło. Na ciasto wykładam połowę maku i zawijam w roladę. Taką roladę na jednym końcu zawijam pod spód i rozcina wzdłuż. Rozcięte boki zaplatam a na końcu łączę ciastem i zawijam pod spód, żeby się nie rozpadło. Przekładam na papier do pieczenia i wkładam na blaszkę.
    Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Piekę 45 minut w 180
  • Taki 4. Robię lukier i upieczonego przeplatańca osładzam. Posypuję kandyzowaną skórką.

Porady

Do maku można użyć wszelkich bakalii. Jak chciałabym aby był słodszy to bym dała więcej miodu. Składniki mieszałam jeszcze ciepłe, ale to raczej nie ma dużego znaczenia. Do ciasta można użyć suszonych drożdży.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.96 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
makowiec sułtański

4.96 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Makowiec sułtański

lucyna19 Makowiec z rodzynkami i orzechami w kruchym cieście. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować