Makowiec na cieście francuskim

4.47 (154 ocen)

Przepis pochodzi z "Wilekiej księgi ciast siostry Anastazji".

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag masła
    30 dag mąki
    3 żółtka
    3 łyżki wody
    proszek do pieczenia (na końcu noża)
    3 łyżki cukru pudru (dodałam od siebie)

    Mak:
    30 dag maku
    6 żółtek
    15 dag orzechów krojonych
    11 dag rodzynek
    30 dag cukru pudru
    9 białek
    olejem migdałowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    8 g skórki pomarańczowej (dodałam od siebie)
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
  • 2. Mak:
    Mak sparzyć i zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Dodać mak, pozostałe składniki, ciągle mieszając. Ubić pianę z białek i wymieszać z makiem.
  • * 3. Przełożenie:
    Ciasto - mak - ciasto (ja w jednym cieście wycięłam foremką gwiazdki, by było bardziej świątecznie :-)).
  • * 4. Piec w temp. 180 - 200*C przez ok. 40 - 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować