Makowiec keksowiec

5 (154 ocen)

  • 2 godz.

Ilość bakalii w makowcu robi z niego keksowca :) znajomi i rodzina zawsze są zachwyceni

  • 2 godz.

Składniki:

  • Mak:
    1 puszka maku zmielonego ok.450 g
    1 paczka moreli suszonych
    1 paczka rodzynek
    100 g orzechów włoskich
    100 g migdałów całych
    1 jajko
    ½ kostki masła
    Kilka kropel olejku migdałowego

    Ciasto drożdżowe
    600 g mąki
    1 ¼ szklanki mleka
    Jajko
    3 żółtka
    100 g masła
    100 g cukru
    5 dag drożdży
    1 łyż cukru waniliowego
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makowiec keksowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skórka po oparzeniu powinna lekko schodzić 1. Do mniejszego rondelka wsypujemy migdały całe i parzymy wrzątkiem. Czekamy aż ostygnie. W między-czasie kroimy orzechy ( niezbyt drobno ) i morele. Jak migdały ostygną łupimy je i kroimy.
  • mak 2. Całą puszkę maku wrzucamy do rondla z rozpuszczonym masłem, wbijamy jajko, wlewamy olejek, dobrze mieszamy i wkładamy na bardzo mały ogień. Mieszamy tak by nie przypalić i kolejno dodajemy wszystkie pokrojone składniki i oczywiście rodzynki. Cała czynność powinna trwać około 20 min po którym mak powinien być ciepły, nie gorący, tak by można go dokładać na ciasto drożdżowe nawet rękoma.
  • 3. CIASTO: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże roztarte z 2 łyż cukru i trzema łyż mąki – odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Już wyrośnięty rozczyn wlać do przesianej mąki. Dodać całe jajo, żółtka, cukier, łyżkę cukru wanilinowego, sól i zagnieść ciasto. Gdy zacznie „odchodzić od ręki” dodać roztopione masło – nie gorące! Ponownie wyrobić i odstawić aż nie wyrośnie (Ja czekałam ok. 30 min a ciasto było przykryte lekko ściereczką).


    Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy niezbyt cienko na wielkość A4 i smarujemy makiem ( jak w kroku 2 – powinien po przygotowaniu być lekko ciepły ). Zawijamy delikatnie, sklejamy brzegi – podkładamy keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i ciasto delikatnie przekładamy łączeniem do dołu keksówki. Tak samo drugą część ciasta. Odkładamy przed włożeniem w ciepłe miejsce a piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni wkładamy keksówki i zwiększamy stopniowo temperaturę do 180 stopni ( o 10 stopni co 5 minut ). Powinny się piec aż będą rumiane czyli ok. 40 min.

Porady

Do ciasta drożdżowego można dodać drobno pokrojonej kandyzowanej skórki z pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować