Makowiec keksowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mniejszego rondelka wsypujemy migdały całe i parzymy wrzątkiem. Czekamy aż ostygnie. W między-czasie kroimy orzechy ( niezbyt drobno ) i morele. Jak migdały ostygną łupimy je i kroimy.
2.Całą puszkę maku wrzucamy do rondla z rozpuszczonym masłem, wbijamy jajko, wlewamy olejek, dobrze mieszamy i wkładamy na bardzo mały ogień. Mieszamy tak by nie przypalić i kolejno dodajemy wszystkie pokrojone składniki i oczywiście rodzynki. Cała czynność powinna trwać około 20 min po którym mak powinien być ciepły, nie gorący, tak by można go dokładać na ciasto drożdżowe nawet rękoma.
3.CIASTO: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże roztarte z 2 łyż cukru i trzema łyż mąki – odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Już wyrośnięty rozczyn wlać do przesianej mąki. Dodać całe jajo, żółtka, cukier, łyżkę cukru wanilinowego, sól i zagnieść ciasto. Gdy zacznie „odchodzić od ręki” dodać roztopione masło – nie gorące! Ponownie wyrobić i odstawić aż nie wyrośnie (Ja czekałam ok. 30 min a ciasto było przykryte lekko ściereczką).
Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy niezbyt cienko na wielkość A4 i smarujemy makiem ( jak w kroku 2 – powinien po przygotowaniu być lekko ciepły ). Zawijamy delikatnie, sklejamy brzegi – podkładamy keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i ciasto delikatnie przekładamy łączeniem do dołu keksówki. Tak samo drugą część ciasta. Odkładamy przed włożeniem w ciepłe miejsce a piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni wkładamy keksówki i zwiększamy stopniowo temperaturę do 180 stopni ( o 10 stopni co 5 minut ). Powinny się piec aż będą rumiane czyli ok. 40 min.
Porady
Do ciasta drożdżowego można dodać drobno pokrojonej kandyzowanej skórki z pomarańczy.
Komentarze