Makaronowy jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wspaniałe danie na deser.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron nitki 1 opakowanie (jak najcieńszy)
    Masło ½ kostki
    Cukier 25 dag
    Orzechy włoskie 10 dag
    Rodzynki 10 dag
    Cukier waniliowy 2 szt.
    Jabłka 1 kg
    Sok jabłkowy ½ szklanki
    Tłuszcz do formy
    Wiórki kokosowe do formy
    Cukier puder z cynamonem do posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sok

Makaronowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i dobrze zahartować. Połowę makaronu wyłożyć do przygotowanej formy żaroodpornej i skropić połową rozpuszczonego masła. Jabłka obrać, pokroić w cienkie paseczki, posypać cukrami, dodać rodzynki, potłuczone orzech i wymieszać. Wyłożyć na makaron w naczyniu żaroodpornym, przykryć resztą makaronu, skropić sokiem z cytryny i resztą masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 i zapiekać przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Makaron Sok jabłkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.51 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort makaronowy

To może cię zainteresować