Makaron nitki 1 opakowanie (jak najcieńszy)
Masło ½ kostki
Cukier 25 dag
Orzechy włoskie 10 dag
Rodzynki 10 dag
Cukier waniliowy 2 szt.
Jabłka 1 kg
Sok jabłkowy ½ szklanki
Tłuszcz do formy
Wiórki kokosowe do formy
Cukier puder z cynamonem do posypki
Makaronowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i dobrze zahartować. Połowę makaronu wyłożyć do przygotowanej formy żaroodpornej i skropić połową rozpuszczonego masła. Jabłka obrać, pokroić w cienkie paseczki, posypać cukrami, dodać rodzynki, potłuczone orzech i wymieszać. Wyłożyć na makaron w naczyniu żaroodpornym, przykryć resztą makaronu, skropić sokiem z cytryny i resztą masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 i zapiekać przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Komentarze