Muszle nadziewane na bogato

0 (0 ocen)

Danie po raz pierwszy przygotowałam na walentynki dla mojego męża. Od tej pory często króluje na naszym stole.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu conchiglioni ( 1/2 kg)
    1/2 kg mięsa mielonego - wieprzowe
    1/2 kg pieczarek
    2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów w puszce
    1 słoik sosu slodko-kwaśnego lub bolońskiego (wedle upodobań)
    2 gałki sera mozarella
    przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszle nadziewane na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wedle instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Ser mozarella odciskamy z zalewy i kroimy w plastry.
  • 2. Na patelni podsmażyć cebulę oraz obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Następnie na patelnię wykładamy mięso i dobrze wysmażamy. Pod koniec dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy mięso jest usmażone, dodajemy puszkę pomidorów i słoik sosu słodko-kwaśnego. Dusimy całość ok. 5-10 minut na małym ogniu.
  • Muszle miłości 3. Przygotowanym i przestudzonym farszem napełniamy każdą muszelkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdą muszlę kładziemy po jednym plastrze sera mozarella.
  • 4. Kiedy wszystkie muszlę są napełnione farszem i serem, zalewamy całosć sosem ze słoika. Przykrywamy i zapiekamy ok 15 minut ( do rozpuszczenia sera) w nagrzanym piekarniku.

Porady

Danie można podawać jako obiad lub kolację posypane natką pietruszki. Sos słodko-kwaśny (jeśli ktoś nie lubi) można zastąpić drugą puszką pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować