Muszle na bogato

5 (172 ocen)

  • 2 godz.

Dostaję dużo rzeczy do testowania, bo prowadzę bloga o niesprecyzowanej do końca tematyce. Kiedy do domu zawitał makaron-muszle od razu musiałam się nim zająć i podać go na bogato!

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 500 g mięsa mielonego
    - 1 opakowanie makaronu muszli
    - 500 g pieczarek
    - 2 puszki pomidorów
    - 2 małe cebule
    - 500 g sera żółtego
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżka ketchupu
    - opakowanie pomidorków koktajlowych
    - bazylia, oregano, curry
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Muszle na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muszle gotujemy w wodzie przez 15 min, po wyciągnięciu odsączamy i układamy w żaroodpornym naczyniu.
    Mięso smażymy na patelni razem z cebulką pokrojoną w kostki, dodajemy oregano, trochę soli, po podpieczeniu wlewamy 1 puszkę pomidorów i dusimy pod przykryciem przez 5 min. Część startego sera dosypujemy do sosu i czekamy aż się stopi, a całość zacznie gęstnieć.
    Tak przygotowany farsz przekładamy do muszelek.
    Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na patelni z odrobiną margaryny lub masła, posypujemy curry do smaku i szczyptą soli.
    Grzyby układamy na muszlach, całość z zalewamy puszką pomidorów uprzednio rozgniecionych na miazgę z dodatkiem łyżki koncentratu i łyżki ketchupu.
    Po wierzchu posypujemy startym serem. Całość ozdabiamy pomidorkami przeciętymi na pół.
    Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min, do momentu całkowitego rozpuszczenia sera.

Porady

Muszelki najlepiej porozkładać tak, aby miały dookoła dużo miejsca, a niejedna na drugiej. Proponuję zjeść całość od razu po przygotowaniu, gdyż z upływem czasu makaron twardnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować