Makaron zapiekany z serem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Makaron zapiekany z serem

  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron rurki (lub świderki): 250 gramów
    - pomidor: 2 sztuki
    - papryka czerwona (mała): 1 sztuka
    - por (mały): 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - ser żółty (tartego np.gouda,edamski): 200 gramów
    - ser żółty (tartego do posypania zapiekanki (może być parmezan)): 4 łyżki
    - mleko: 200 mililitrów
    - pieprz,sól, tarta gałka muszkatołowa (do smaku): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron zapiekany z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotować przez 10 minut w osolonej wodzie (z odrobiną oleju - nie będzie się sklejał) Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odsączyć
  • 2. Paprykę umyć,usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski.Pomidory zblanszować obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Por oczyścić i pokroić w paski
  • 3. Przygotowaną z masła i mąki zasmażkę rozrzedzić mlekiem,chwilę gotować i dodać do niej ser. Sos zdjąć z ognia i zamieszać. Sos przyprawić do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołową
  • 4. W wysmarowanej tłuszczem formie ułożyć makaron,pomidory,paprykę,rozsypać por. Wszystko zalać sosem, Potrawę posypać tartym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 30 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ser żółty Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować