Makaron zapiekany w sosie śmietanowo-serowo-jajecznym

4.47 (165 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny domowy makaron zapieczony w kremowym sosie, jego smak dopełniają soczyste pomidorki, świeże zioła i wędzona polędwica.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g ugotowanego makaronu
    400 g kwaśnej śmietany 30%
    100 g startego parmezanu
    6 jajek
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    garść świeżych ziół: lubczyk, szczypiorek, pokrzywa, krwawnik

    obłożenie:
    pomidorki koktajlowe
    papryczka chili: żółta i zielona
    wędzona polędwica około 3 plasterki
Wystaw ocenę:

4.47 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron zapiekany w sosie śmietanowo-serowo-jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy go mieszanką śmietany, jajek, parmezanu, posiekanych ziół i przypraw.

    Na wierzchu układamy pomidorki, pokrojone w plasterki chili i kawałki polędwicy.

    Makaron zapiekamy 30-35 minut w 180 stopniach C. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować