Makaron z własnym sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Delikatny sos pomidorowy inspirowany smakami Włoch.

  • 20 min

Składniki:

  • pomidory 8 sztuk
    makaron (spaghetti , fettuccine, tagliatelle) 400 gramów
    bazylia 2 pęczki
    czosnek 4 ząbki
    koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
    sól, pieprz 1 szczypta
    tarty ser żółty- 100g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z własnym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Bazylię posiekać. Makaron ugotować al dente.
    Na patelnie wrzucić pomidory, bazylię, sprasowany czosnek i koncentrat. Doprawić solą i pieprzem (ostrą papryczką, jeżeli wolimy pikantne)Dusimy go przez jakiś czas, żeby pomidory się rozmiękły i powstał jednolity sos
    Do gotującego się sosu wrzucamy makaron i trzymamy na małym ogniu jakieś 7 min, aż wszystko się ładnie połączy.

Porady

Będzie równie dobrze smakować z mięsem mielonym czy piersią kurczaka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować