MAKARON Z SOSEM PESTO

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

Ten pyszny zielony sos pochodzi z Włoch a głównym jego składnikiem jest bazylia.Ja niestety po bazylię nie pojechałam aż do tego pięknego kraju,lecz kupiłam zieloną i świeżą w sklepie.

  • 30 min

Składniki:

  • - pęczek świeżej bazyli
    - orzechy piniowe/włoskie
    - ząbek (dwa) czosnku
    - starty świeży parmezan
    - oliwa z oliwek
    - sól pieprz

    -makaron do spaghetti
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dania z makaronem Spaghetti

Makaron z sosem pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron z sosem pesto 1. Bazylię umyłam i włożyłam liście do miksera.
  • makaron z sosem pesto 2. Zmiksowałam ją razem z orzeszkami włoskimi.
    (w oryginale powinno się dodać orzeszków piniowych)
  • makaron z sosem pesto 3. Dodałam czosnek i parmezan.
  • 4. Wlałam oliwę z oliwek,aby sos był rzadszy i składniki dobrze się rozmieszały.
  • 5. Przyprawiłam solą i pieprzem.
  • 6. Makaron najlepiej gotować al dente w lekko osolonej wodzie
    z dodatkiem oleju, który zapobiega jego sklejaniu.
  • 7. Na patelni podsmażyłam na oliwie z oliwek starte trzy ząbki czosnku.
    Dodałam makaron i sos.
    Wszystko wymieszałam.
  • makaron z sosem pesto 8. Po nałożeniu na talerz posypałam danie parmezanem.
    Można go zastąpić innym drobno startym i twardym serem.

Porady

W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory - następnym razem spróbuję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować