Makaron z soczewicą, szpinakiem i pomidorami

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kolorowe, sycące i rozgrzewające danie z nutką aromatycznych przypraw na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1) 200 g makaronu penne
    2) 80 g soczewicy
    3) 70 g świeżego szpinaku
    4) 2 marchewki
    5) 5 pomidorów lub puszka pomidorów
    6) 200 ml soku pomidorowego
    7) 4 suszone pomidory
    8) 1 średnia cebula
    9) feta lub tofu
    10) ząbek czosnku
    11) świeża lub suszona kolendra
    12) sól, pieprz
    13) wędzona papryka
    14) chili
    15) mielony kumin
    16) natka pietruszki
    17) olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z soczewicą, szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Gotujemy soczewicę.
  • 3. Cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę, a marchewki w cienkie plasterki.
  • 4. Świeże pomidory obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę.
  • 5. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy marchewka i cebula będą już miękkie, dodajemy szpinak i podsmażamy około 2-3 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki), soczewicę i sok pomidorowy i delikatnie wszystko mieszamy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, chili, mielonym kuminem oraz posiekaną (lub suszoną) kolendrą.
  • 6. Do sosu dodajmy makaron i wszystko delikatnie mieszamy chwilkę podgrzewając. Każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszoną fetą lub w wersji wegetariańskiej tofu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor Soczewica Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować