Makaron z soczewicą, szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2.Gotujemy soczewicę.
3.Cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę, a marchewki w cienkie plasterki.
4.Świeże pomidory obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę.
5.Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy marchewka i cebula będą już miękkie, dodajemy szpinak i podsmażamy około 2-3 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki), soczewicę i sok pomidorowy i delikatnie wszystko mieszamy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, chili, mielonym kuminem oraz posiekaną (lub suszoną) kolendrą.
6.Do sosu dodajmy makaron i wszystko delikatnie mieszamy chwilkę podgrzewając. Każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszoną fetą lub w wersji wegetariańskiej tofu.
Komentarze