MAKARON z LETNIM SOSEM WARZYWNYM

3.25 (4 ocen)

  • 20 min

Sos z cukinii, marchewki, cebuli i papryki, która nadaje całości pięknego koloru. Makaron razowym podany z tym sosem jest wspaniałym letnim i lekkim daniem.

  • 20 min

Składniki:

  • na 4 porcje:

    2 małe cukinie (ok 400 g)
    1 średnia czerwona papryka (ok. 200 g)
    1 marchewka
    1 cebula
    100 ml słodkiej śmietany (opcjonalnie)
    oliwa z oliwek
    sól

    0,5 kg krótkiego razowego makaronu (np. mezzi rigatoni lub penne)
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z letnim sosem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa dokładnie umyć i pokroić.
  • warzywa 2. Na patelni wlać ok. 5 łyżek oliwy z oliwek i dodać pokrojone w kostkę warzywa. Dodać kilka listków bazylii, posolić i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 15-20 min.), w razie potrzeby podlać odrobiną wody.
  • zblendowane warzywa 3. Uduszone warzywa zmiksować blenderem na krem i przełożyc z powrotem na patelnie. Według uznania można dodaać śmietanę (u mnie wersja bez) i doprowadzić do wrzenia.
  • 4. W osolonej wodzie ugotować al dente makaron.
  • 5. Odcedzić makaron i dodać na patelnię do gorącego sosu. Dokładnie wymieszać i podawać.Buon Appetito!

Porady

W wrsji bez śmietany w razie potrzeby ( w trakcie mieszania sosu z makaronem) mozna dodać odrobinę wody w której gotował się makaron. Cukinie mozna zastapic baklazanem lub dodac go jako jedno z warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować