Makaron z sosem mięsno-warzywnym

5 (191 ocen)

Szybkie, proste i smaczne danie, w sam raz na letni obiad.

Składniki:

  • 300 g kolorowego makaronu o dowolnym kształcie
    300 g mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    3 pomidory
    200 g fasolki szparagowej
    5 łyżek startego sera Grana Padano
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    kilka gałązek świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z sosem mięsno-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z mięsem na oleju. Fasolkę płuczemy, odcinamy końcówki, kroimy w kawałki o długości ok. 1-1,5 cm. Wrzucamy na osolony i lekko osłodzony wrzątek, gotujemy 5 minut i odcedzamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
  • 2. Fasolkę i pomidory dodajemy do mięsa z cebulą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Dodajemy do sosu i dusimy razem 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i dodajemy do sosu. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut, dodajemy 3 łyżki sera Grana Padano, mieszamy i dzielimy na porcje.
  • 4. Każdą porcję posypujemy porwanymi na kawałki listkami bazylii i połową łyżki sera. Dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować