Szybkie, proste i smaczne danie, w sam raz na letni obiad.
Składniki:
300 g kolorowego makaronu o dowolnym kształcie
300 g mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
1 cebula
1 czerwona papryka
3 pomidory
200 g fasolki szparagowej
5 łyżek startego sera Grana Padano
2 łyżki oleju
sól
pieprz
kilka gałązek świeżej bazylii
Makaron z sosem mięsno-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z mięsem na oleju. Fasolkę płuczemy, odcinamy końcówki, kroimy w kawałki o długości ok. 1-1,5 cm. Wrzucamy na osolony i lekko osłodzony wrzątek, gotujemy 5 minut i odcedzamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
2.Fasolkę i pomidory dodajemy do mięsa z cebulą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Dodajemy do sosu i dusimy razem 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
3.Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i dodajemy do sosu. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut, dodajemy 3 łyżki sera Grana Padano, mieszamy i dzielimy na porcje.
4.Każdą porcję posypujemy porwanymi na kawałki listkami bazylii i połową łyżki sera. Dekorujemy listkami bazylii.
Komentarze