Makaron z klopsikami według Jamiego

0 (0 ocen)

Proste,szybkie i aromatyczne danie w wersji spaghetti z małymi klopsikami i sosem pomidorowym,obsypane obficie moim ulubionym parmezanem zdecydowanie przypadło nam do gustu.

Składniki:

  • Na klopsiki:
    600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    4 gałązki świeżego rozmarynu
    12 krakersów
    2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
    1 duże jajko
    świeżo zmielony pieprz
    1 łyżeczka oregano
    sól morska
    Składniki na sos:
    800 g krojonych pomidorów z puszki
    1 pęczek bazylii
    1/2 świeżej lub suszonej papryczki chili
    2 łyżki octu balsamicznego
    1 średnia cebula
    2 żabki czosnku
    szczypta cukru
    oliwa
    Dodatkowo:
    400 g makaronu spaghetti
    parmezan do po posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z klopsikami według jamiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsiki:
    Listki rozmarynu zrywamy z łodyżek i drobno siekamy.Do mięsa dodajemy rozmaryn,pokruszone krakersy,musztardę,jajko i oregano.Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki,otaczamy w oliwie,przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
  • 2. Sos pomidorowy:
    Cebulę,czosnek i papryczkę drobno siekamy.na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy,dodajemy cebulę.Mieszamy i chwilę podsmażamy,aż cebula się zeszkli.Dodajemy czosnek i papryczkę.Mieszając podsmażamy dalej uważając,aby czosnek nie zbrązowiał,gdyż będzie gorzki.Następnie dodajemy posiekaną bazylię,pomidory i ocet balsamiczny.Całość doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku.W tym czasie rozgrzewamy na drugiej patelni trochę oliwy i obsmażamy klopsiki z każdej strony,energicznie poruszając patelnią co jakiś czas.Przekładamy klopsiki do sosu pomidorowego i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Odcedzamy makaron,odrobinę wody z makaronu możemy pozostawić do rozrzedzenia sosu,jeśli jest to konieczne.Przed podaniem posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkiem bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować