Proste,szybkie i aromatyczne danie w wersji spaghetti z małymi klopsikami i sosem pomidorowym,obsypane obficie moim ulubionym parmezanem zdecydowanie przypadło nam do gustu.
Składniki:
Na klopsiki:
600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
4 gałązki świeżego rozmarynu
12 krakersów
2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
1 duże jajko
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka oregano
sól morska
Składniki na sos:
800 g krojonych pomidorów z puszki
1 pęczek bazylii
1/2 świeżej lub suszonej papryczki chili
2 łyżki octu balsamicznego
1 średnia cebula
2 żabki czosnku
szczypta cukru
oliwa
Dodatkowo:
400 g makaronu spaghetti
parmezan do po posypania
Makaron z klopsikami według jamiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki:
Listki rozmarynu zrywamy z łodyżek i drobno siekamy.Do mięsa dodajemy rozmaryn,pokruszone krakersy,musztardę,jajko i oregano.Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki,otaczamy w oliwie,przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
2.Sos pomidorowy:
Cebulę,czosnek i papryczkę drobno siekamy.na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy,dodajemy cebulę.Mieszamy i chwilę podsmażamy,aż cebula się zeszkli.Dodajemy czosnek i papryczkę.Mieszając podsmażamy dalej uważając,aby czosnek nie zbrązowiał,gdyż będzie gorzki.Następnie dodajemy posiekaną bazylię,pomidory i ocet balsamiczny.Całość doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku.W tym czasie rozgrzewamy na drugiej patelni trochę oliwy i obsmażamy klopsiki z każdej strony,energicznie poruszając patelnią co jakiś czas.Przekładamy klopsiki do sosu pomidorowego i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Odcedzamy makaron,odrobinę wody z makaronu możemy pozostawić do rozrzedzenia sosu,jeśli jest to konieczne.Przed podaniem posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkiem bazylii.
Komentarze