Danie obiadowe z makaronem i kalafiorem.Makaron w sosie, z serkami topionymi i boczkiem. Danie bardzo pyszne, my go uwielbiamy. Można zrobić w wersji bezmięsnej albo z mięsem jak na gulasz.
1 godz. 40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
-500 g. makaronu grubszego
-1 duży kalafior
-2 serki topione ( takie po 100 g.)
-1 gęsta śmietana 18 %( 250 ml.)
-1 cebula-tłuszcz do smażenia
- 400 g. boczku wędzonego
-sól -pieprz -natka pietruszki
Makaron z kalafiorem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, obrać i pokroić i zeszklić na tłuszczu.Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki albo suchą.
2.Cebulę przerzucić do większego garnka.Dodać, pokrojone w kostkę serki i śmietanę.
3.Usmażyć pokrojony boczek.
4.Przerzucić do garnka z cebulą i wymieszać do rozpuszczenia serków.
Posolić i popieprzyć.
5.Kalafior wykroić z liści, dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Rozdzielić na różyczki. Włożyć do kipiącej, posolonej wody. Gotować na pół twardo.(ok.10min.próbując). Wybrać na cedzak.
6.Makaron ugotować w osolonej wodzie, w/g przepisu na opakowaniu.Odcedzić, lecz nie przelewać zimna wodą.
7.Włożyć makaron i kalafior, do sosu. Wszystko wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu.
Podawać polane ketchupem.
Komentarze