mały brokuł,
250 - 300 ml śmietanki (18, 30 lub 36%),
3/4 szklanki pokrojonego w kostkę boczku,
duża cebula,
2 duże ząbki czosnku,
garść natki pietruszki,
kilka łyżek startego parmezanu lub ulubionego żółtego sera,
przyprawy do smaku : sól, pieprz, zioła prowansalskie
ugotowany makaron do podania z sosem
Makaron z boczkiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze. Boczek usmażyć na chrupko, odsączyć. Na patelnię po boczku dodać drobno posiekaną cebulę i boczek. Wrzucić boczek i ugotowane różyczki brokułu, zalać całość śmietanką i dodać starty ser. Zmniejszyć ogień, mieszać i poczekać, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku, posypać natką. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, posypać dodatkową porcją sera.
Komentarze