Makaron z boczkiem i brokułami

4.45 (175 ocen)

  • 30 min

Łatwy przepis na szybki obiad

  • 30 min

Składniki:

  • mały brokuł,
    250 - 300 ml śmietanki (18, 30 lub 36%),
    3/4 szklanki pokrojonego w kostkę boczku,
    duża cebula,
    2 duże ząbki czosnku,
    garść natki pietruszki,
    kilka łyżek startego parmezanu lub ulubionego żółtego sera,
    przyprawy do smaku : sól, pieprz, zioła prowansalskie
    ugotowany makaron do podania z sosem
Wystaw ocenę:

4.45 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z boczkiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze. Boczek usmażyć na chrupko, odsączyć. Na patelnię po boczku dodać drobno posiekaną cebulę i boczek. Wrzucić boczek i ugotowane różyczki brokułu, zalać całość śmietanką i dodać starty ser. Zmniejszyć ogień, mieszać i poczekać, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku, posypać natką. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, posypać dodatkową porcją sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Brokuły Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować