Makaron z cukinią w sosie śmietanowo-pomidorowym

4.45 (158 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszna propozycja na makaron z sosem własnej roboty.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron farfalle: 1 opakowanie
    - cukinia: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - papryka: 1 sztuka
    - oliwa: 3 łyżki
    SOS::
    - śmietana 12%: 0.5 opakowania
    - sos pomidorowy: 1 opakowanie
    - pasta paprykowa: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.45 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z cukinią w sosie śmietanowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy jak na opakowaniu al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Cukinię i paprykę również kroimy w kostkę, dodajemy po ok 5 minutach do cebuli, podsmażamy wszystko razem przez 5-7 min mieszając co jakiś czas.
  • 2. W między czasie robimy sos: śmietanę mieszamy z sosem pomidorowym, dodajemy trochę pasty paprykowej (ja używam takiej węgierskiej ale może być sos paprykowy itp), doprawiamy solą i pieprzem.
  • sos do makaronu 3. Gotowy sos wlewamy na patelnię do podsmażanych warzyw. Gotujemy wszystko razem, mieszając, przez ok 5 minut. Nakładamy porcje makaronu i sosu na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować