Dania makaronowe mogłabym jeść codziennie, bo do jich przygotowania można użyć dosłownie każdego składnika!
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
250g makaronu typu kolanka, świderki, kokardki
1 duża cukinia
6 średniej wielkości pieczarek
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
Sól, pieprz do smaku
Parmezan do posypania po wierzchu
Makaron w sosie cukiniowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej rozgrzewamy. Na patelnię wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, rumienimy. Dodajemy pokrojone w cienkie talarki pieczarki, a następnie obraną, wydrążoną z nasion i pokrojoną w małą kostkę cukinię. Lekko doprawiamy solą oraz pieprzem, a gdy odparuje nadmiar wody, dodajemy posiekane drobno orzechy i natkę pietruszki. Całość zalewamy słodką śmietanką, mieszamy do chwili połączenia składników. Łączymy z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie na „al dente”. Posypujemy każdą porcję świeżo startym parmezanem.
Komentarze