Makaron w sosie cukiniowym z pieczarkami

4.5 (175 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dania makaronowe mogłabym jeść codziennie, bo do jich przygotowania można użyć dosłownie każdego składnika!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g makaronu typu kolanka, świderki, kokardki
    1 duża cukinia
    6 średniej wielkości pieczarek
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ½ szklanki orzechów włoskich
    ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
    Sól, pieprz do smaku
    Parmezan do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron w sosie cukiniowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej rozgrzewamy. Na patelnię wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, rumienimy. Dodajemy pokrojone w cienkie talarki pieczarki, a następnie obraną, wydrążoną z nasion i pokrojoną w małą kostkę cukinię. Lekko doprawiamy solą oraz pieprzem, a gdy odparuje nadmiar wody, dodajemy posiekane drobno orzechy i natkę pietruszki. Całość zalewamy słodką śmietanką, mieszamy do chwili połączenia składników. Łączymy z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie na „al dente”. Posypujemy każdą porcję świeżo startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować