Makaron w kremowym sosie pieczarkowym z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Makaron pappardelle z kawałkami kurczaka, skąpany w kremowym sosie z brązowych pieczarek na bazie kremówki oraz serka mascarpone, to pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu danie, które oczaruje nasze kubki smakowe. Gorąco polecam! :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron pappardelle
    - 200 g brązowych pieczarek
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - pierś z kurczaka
    - 100 g śmietanki kremówki
    - 120 g serka mascarpone
    - oliwa z oliwek
    - gałka muszkatołowa
    - pieprz biały
    - pieprz kolorowy
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron w kremowym sosie pieczarkowym z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą oraz kolorowym pieprzem i smażymy na delikatnie złoty kolor*. Usmażonego kurczaka odstawiamy na chwilę.

    * Kurczaka możemy zamarynować dzień wcześniej. Przed smażeniem wyciągnijmy go wcześniej z lodówki, aby mięso miało temperaturę pokojową.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek, a następnie pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Po tym czasie dodajemy śmietankę i serek mscarpone, doprowadzamy sos do wrzenia, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem, dodajemy podsmażone kawałami kurczaka i dusimy chwilę pod przykryciem. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i gotowe! Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować