Makaron pappardelle z kawałkami kurczaka, skąpany w kremowym sosie z brązowych pieczarek na bazie kremówki oraz serka mascarpone, to pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu danie, które oczaruje nasze kubki smakowe. Gorąco polecam! :)
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron pappardelle
- 200 g brązowych pieczarek
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- pierś z kurczaka
- 100 g śmietanki kremówki
- 120 g serka mascarpone
- oliwa z oliwek
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- pieprz kolorowy
- sól do smaku
Makaron w kremowym sosie pieczarkowym z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą oraz kolorowym pieprzem i smażymy na delikatnie złoty kolor*. Usmażonego kurczaka odstawiamy na chwilę.
* Kurczaka możemy zamarynować dzień wcześniej. Przed smażeniem wyciągnijmy go wcześniej z lodówki, aby mięso miało temperaturę pokojową.
2.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek, a następnie pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Po tym czasie dodajemy śmietankę i serek mscarpone, doprowadzamy sos do wrzenia, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem, dodajemy podsmażone kawałami kurczaka i dusimy chwilę pod przykryciem. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i gotowe! Życzę smacznego! :)
Komentarze