Makaron spaghetti z sosem pomidorowym, zielonym groszkiem i mieloną karkówką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pamiętam z czasów studenckich, lata osiemdziesiąte, gdy zajadaliśmy się pysznym makaronem w Rynku. Już kilka razy starałem się odtworzyć ten smak, ale jeszcze nie udało się to w 100 %. Ta moja wersja jest do oryginału tylko zbliżona. Ale wyszło szybkie smaczne danie. Można pominąć mięso, wtedy będzie danie wegetariańskie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół cebuli
    1 ząbek czosnku
    puszka groszku konserwowego 240 g
    makaron spaghetti 200 g
    10 łyżek oliwy
    300 g mielonej karkówki
    parmezan
    sól
    pieprz
    krojone pomidory w puszce
    passata pomidorowa ( wg uznania )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Spaghetti

Makaron spaghetti z sosem pomidorowym, zielonym groszkiem i mieloną karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron spaghetti z sosem pomidorowym, zielonym groszkiem i mieloną karkówką 1. Cebulę i czosnek obrałem , pokroiłem w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzałem oliwę, przesmażyłem na niej cebulę i czosnek, dodałem zmielona karkówkę. Smażyłem kilka minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki z puszki. Całość dusiłem, aż pomidory prawie się rozpadły. Dolałem passaty pomidorowej i odsączony groszek, doprawiłem solą i pieprzem.
    Dusiłem jeszcze jakiś czas, aż sos zgęstniał.
    Makaron ugotowałem wg przepisu z opakowania. Odcedziłem. Gorący makaron wymieszałem z sosem. Przełożyłem na talerze, posypałem obficie startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Makaron spaghetti

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować