Makaron soba z pieczarkami, chili i selerem naciowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Makarony zazwyczaj kojarzą się z kuchnią włoską, ale właśnie makaron soba jest przedstawicielem azjatyckich makaronów. Makaron soba jest ciekawą alternatywą dla białych makaronów, oprócz wielu pro zdrowotnych właściwości jak obniżanie poziomu złego cholesterolu, czy bogactwa witamin i minerałów, jest pyszny. Jego orzechowy smak idealnie komponuje się z grzybami i chili

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500g pieczarek
    1 strąk chili
    400 g selera naciowego
    1 łyżka masła
    sól, pieprz, imbir w proszku, czosnek granulowany
    1 wiązka makaronu soba
    6 łyżek śmietany 12%
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron soba z pieczarkami, chili i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone na ćwiartki pieczarki dusimy na maśle, razem z chili i pokrojonym selerem naciowym. Delikatnie solimy, by odparować nadmiar wody z pieczarek.
  • 2. Po około 10 minutach, gdy pieczarki odparowały wlewamy śmietanę i i rozrzucamy na patelni makaron soba - by wypił pozostały płyn. Całość przez około 3 minuty pozostawiamy do ugotowania makaronu.
  • 3. Tuż przed podaniem doprawiamy solą, mielonym ibirem, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Na talerzu posypujemy świeżą pietruszką

Porady

makaron soba rozrzucamy na patelni - by uniknąć efektu sklejenia, można ugotować go oddzielnie i przelać wodą, ja wolę by wypił nadmiar płynu z pieczarek i śmietany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki Seler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować