Spaghetti z selerem naciowym

4.5 (157 ocen)

Długie makaronowe nitki, mięso mielone i łodygi selera to moja dzisiejsza propozycja na pyszny i szybki obiad. Dzięki selerowi, danie ma fajną, lekko chrupiącą konsystencję.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej,
    • 5 -6 łodyg selera naciowego,
    • 1 mały jogurt naturalny
    Składnik dodatkowy:
    • 400 gram makaronu spaghetti
    Składniki robocze:
    • 0,5 cebuli,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    • Bazylia suszona do smaku,
    • Olej do smażenia,
    Dekoracja:
    • Parmezan do posypania,
    • Natka pietruszki do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti Szynki

Spaghetti z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rumienienie cebuli 1. Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju.
  • smażenie mięsa 2. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone. Całość smażymy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie smażenia doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i papryką. W połowie dodajemy do niego koncentrat pomidorowy.
  • przygotowanie selera 3. Między czasie seler kroimy w paseczki o grubości około 0,5 cm. Pokrojony obsmażamy w niewielkiej ilości oleju na oddzielnej patelni.
  • łączenie składników sosu 4. Obsmażony łączymy z gotowym mięsem. Do połączonych składników dodajemy jogurt. Całość razem podgrzewamy do zredukowania się płynu po dodaniu jogurtu. Mięso ostatecznie doprawiamy do smaku bazylią i innymi przyprawami.
  • gotowanie makaronu 5. Oddzielnie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy.
    Gotowe danie porcjujemy na talerze. Przed podaniem oprószamy je delikatnie parmezanem i natką pietruszki. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Seler Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować