Makaron pappardelle z sosem serowo-pieczarkowym z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Makaron pappardelle świetnie łączy się z sosami. Moja dzisiejsza propozycja do makaronu to sos serowo-pieczarkowy z klopsikami.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400g makaronu pappardelle
    500g mięsa mielonego z indyka
    400ml śmietanki 30%
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    300g pieczarek
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    150g serka topionego
    olej
    100g startego żółtego sera do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Dania z makaronem Ser

Makaron pappardelle z sosem serowo-pieczarkowym z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kulki (jeśli mięso będzie zbyt rzadkie możemy dodać bułkę tartą i jajko i dopiero wtedy formować pulpety). Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
  • 2. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przetarty przez praskę czosnek i pokrojone w półplastry pieczarki. Smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy wlewamy śmietankę, dodajemy połamany na kawałki ser topiony. Dusimy na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Wtedy doprawiamy do smaku. Sosem polewamy ugotowany makaron, posypujemy startym, żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować