Makaron szpinakowy z sosem serowo-pieczarkowym

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

Często przyrządzam makaron w różnych odsłonach i we wszystkich możliwych smakach. Ten akurat był pomysłem chwili i tego, co zawierała w danym momencie lodówka. Wyszedł zaskakująco dobrze i zagościł na stałe w domowym menu.

  • 30 min

Składniki:

  • • makaron szpinakowy tagliatelle 400 g
    • 250 g sera mascarpone
    • 500 g pieczarek
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • olej do smażenia
    • sól, pieprz do smaku
    • suszona bazylia, oregano
    • 200 g sera żółtego do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos serowy Dania z makaronem

Makaron szpinakowy z sosem serowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić.
    • Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki, czosnek posiekać drobno.
    • Na rozgrzany olej - kilka łyżek, wrzucić pieczarki i obsmażyć. Posolić i gdy puszczą wodę chwilę pogotować i odlać nadmiar wody.
    • Wrzucić czosnek, przesmażyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą.
    • Dodać ser mascarpone, mieszać aż się rozpuści, dodać pomidory i przyprawy.
    • Po zagotowaniu wrzucić do sosu makaron i przemieszać.
    • Podawać posypany serem startym na tarce.

Porady

Do tego dania można użyć zwykłego makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować