Makaron funchoza z kurczakiem i warzywami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta, pożywna sałatka w stylu azjatyckim z makaronem szklanym (funchoza), piersią z kurczaka i mnóstwem warzyw. Sałatkę można jeść i na ciepło i na zimno. W obu wersjach jest doskonała.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron szklany (funchoza) 100 g
    1 duża pierś z kurczaka
    3 średnie marchewki
    2 ogórki gruntowe lub 1 wężowy
    1 papryka czerwona
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka grubego szczypiorku
    olej do smażenia (3-4 łyżki)
    sól, pieprz, papryka czerwona, chilli w proszku, cukier
    2 łyżeczki octu (może być ryżowy ewentualnie spirytusowy)
    2 łyżki sosu sojowego jasnego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka makaronowa

Makaron funchoza z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, solimy i przyprawiamy pieprzem, czerwoną papryką oraz chilli. Dobrze masujemy, odstawiamy do lodówki. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka, marchewkę i ogórka (bez pestek) w julienne, albo specjalną obieraczką (na zdjęciu) w cieniutkie, długie paski. Ogórka przekładamy do miseczki i solimy, niech puści sok, który odlejemy, przed dodaniem go do sałatki. Cebulę w osobnej miseczce solimy, dajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli i zalewamy łyżeczką octu. Mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.
  • o 2. Do krojenia warzyw użyłyśmy nożyka ze zdjęcia.
  • o 3. Makaron zalewamy wrzątkiem wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy do dużej miski. W tym czasie rozgrzewamy na głębokiej patelni tłuszcz i smażymy na nim do lekkiego zrumienienia mięso. Następnie dorzucamy cebulę, szklimy ją i dodajemy marchew. Smażymy marchewkę do momentu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze chrupiąca. Na koniec dorzucamy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki i paprykę. Przyprawiamy całość odrobiną soli (pamiętamy, że już soliliśmy kurczaka i cebulę), pieprzem, chilli i czerwoną papryką. Dodajemy łyżeczkę octu i sos sojowy. Całość stale mieszamy. Gotowe warzywa dorzucamy do makaronu, mieszamy. Na koniec dodajemy pozbawionego wody ogórka i pokrojony ukośnie (w stylu azjatyckim) szczypiorek. Wszystko mieszamy i funchoza gotowa!

Porady

Gotową sałatkę możemy podgrzać na patelni i jeść na ciepło lub podać na zimno. W obu wersjach jest wyśmienita. Możemy posypać ją sezamem i odrobiną przyprawy „5 smaków” lub garam masala. Też będzie smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron chiński

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować