Robiliście kiedyś makaron domowy jak ja to mówię . Ja czasami robię jak mam za dużo czasu . Dzisiaj właśnie mam taki dzień.Mój makaron to witaminki dwie porcję :)Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami z bazylią i czosnkiem .
45 min
Składniki:
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami z bazylią i czosnkiem .
Składniki:
szklanka mąki tortowej
100 gram szpinaku świeżego
olej 1 łyżeczka
jajko
sól
pieprz biały mielony Kamis
pomidorki suszone z bazylią i czosnkiem 3 łyżeczki Kamis
Makaron domowy ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak na patelnię z suszonymi pomidorkami z bazylią i czosnkiem poddusiłam to razem na papkę , woda też odparowała .Zostawiłam do ostygnięcia.
Na stół wsypałam mąkę zrobiłam w niej zagłębienie . Dodałam jajo , sól i szpinak i trochę letniej wody . Wyrobiłam ciasto na koniec dodałam olej dzięki temu super się rozwałkowało ciasto.
2.Rozwałkowałam na cienki placek i złożyłam je . Kroiłam na paski 1 centymetrowe .
3.Makaron obsypywałam mąką .
4.Wkładałam do gotującej wody . Gotowałam z 20 minut .
5.Wyjmowałam i pod wodę przepłukiwałam zostawiłam na sitku.
Pomidory umyłam pokroiłam w kostkę i na patelnie posoliłam popieprzyłam dodałam czosnek sprasowany i mieszałam kiedy pomidory zaczęły się " rozpuszczać" dodałam makaron , chwilę razem trzymała i podawałam . Smacznego.
Komentarze