Lutenica wersja z marchewką

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Lutenica to przepis z kuchni bałkańskiej i ulubiony sos mojej rodziny. Robię go dużo, bo zima długa, warzywa drogie wtedy a na szybki obiad albo kolację jest rewelacyjny. Jest pracochłonny ale jak coś jest dobre to trzeba się poświęcić. Jak ktoś go raz zrobi to się zakocha w nim tak jak ja.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 kg bakłażanów

    5 kg papryki

    5 kg pomidorów lima

    70 dkg cebuli

    2 główki czosnku

    2 papryczki chili

    2 łyżki cukru

    sól do smaku

    1 łyżeczkę wędzonej papryki

    50 g czubrycy

    1 łyżka pieprzu mielonego

    1,5 kg marchewki

    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Lutenica Sosy

Lutenica wersja z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka upieczona 1. Pomidory myję i kroję na pół, przekładam do brytfanny i samże na wolnym ogniu około dwie godziny. Następnie przecieram je przez przecierak do garnka. Paprykę, bakłażany myję i układam na blaszkach, od piekarnika. Dokładam czosnek
  • bakłażan i czosnek upieczony 2. Z tej ilości wyjdą dwie blaszki pełne czyli cały wsad piekarnika. Piekę w temp 180-190 stopni około dwie godziny, jak wkładam do zimnego piekarnika. Warzywa muszą być miękkie, skórka papryki lekko przypalona.
  • warzywa obrane i pokrojone 3. Po wyjęciu papryki i bakłażany przekładam do worków foliowych po kilka sztuk do każdego. Zawiązuję i zostawiam do ostygnięcia. Po wyjęciu z worków bardzo łatwo będzie schodzić skórka. Wyjmuję obieram że skóry bakłażany i kroję w kostkę. Paprykę także obieram i pozbawiam nasion. Paprykę płuczę w zimnej wodzie żeby usunąć nasiona które jeszcze zostały. Kroję w kostkę i przekładam do brytfanny razem z bakłażanem.Dodaję chili drobno pokrojone. Marchewkę obieram i gotuję do miękkości kroję w kostkę i dodaje do brytfanny, razem z obranym czosnkiem. Cebulę obieram, kroję drobno i przesmażam na oleju rzepakowym na osobnej patelni. Następie dodaję do reszty warzyw do brytfanny.
  • warzywa duszone z przecierem pomidorowym 4. Dolewam przecier pomidorowy. Robię to stopniowo, w zależności od tego jaką gęstość ma lutenica i kolor. Smażę tak długo aż będzie miała konsystencję gęstego sosu. Około 30-60 minut. Pod koniec doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, czubrycą. cukrem. Sos przelewam do słoików, i pasteryzuję 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Czosnek Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować