Cukinia faszerowana sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię kroimy wzdłuż, na pół. Dużą łyżką wydrążamy miękki środek. Posypujemy ją odrobiną soli i zostawiamy na ok.15 min. Po tym czasie dokładnie ją myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Farsz: Rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Następnie podsmażamy mięso mielone. Po delikatnym usmażeniu dodajemy pomidory pokrojone w cząstki i przecier pomidorowy, wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Chwilę dusimy.
3.Przygotowanym farszem napełniamy cukinię. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 min. Na 5 min przed końcem pieczenia cukinię posypujemy startym żółtym serem.
Porady
Rada: Do farszu możemy również dodać wydrążony wcześniej miąższ i czarne oliwki.
Komentarze