Cukinia faszerowana sosem bolońskim

4.5 (160 ocen)

  • 45 min

Ciekawa alternatywa dla makaronu - pyszna i zdrowa cukinia.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:

    3 cukinie
    Kawałek żółtego sera
    2 łyżki oleju lub oliwy (do smażenia)

    Farsz:
    4 pomidory
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    Ok. 40 dag mięsa mielonego
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1,5 łyżeczki cukru
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos boloński

Cukinia faszerowana sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy wzdłuż, na pół. Dużą łyżką wydrążamy miękki środek. Posypujemy ją odrobiną soli i zostawiamy na ok.15 min. Po tym czasie dokładnie ją myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • 2. Farsz: Rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Następnie podsmażamy mięso mielone. Po delikatnym usmażeniu dodajemy pomidory pokrojone w cząstki i przecier pomidorowy, wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Chwilę dusimy.
  • 3. Przygotowanym farszem napełniamy cukinię. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 min. Na 5 min przed końcem pieczenia cukinię posypujemy startym żółtym serem.

Porady

Rada: Do farszu możemy również dodać wydrążony wcześniej miąższ i czarne oliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować