Uwielbiam szpinak, danie jednak tylko dla mnie, rodzinka nie je takiego zielska:( mimo to gotuję je dla siebie, dla nich pozostają ziemniaki soute, no cóż:)
30 min
Składniki:
Składniki na 1 osobę:
łosoś (150g)
szpinak mrożony ( 2 kule)
ziemniak (2 szt)
sól
pieprz cytrynowy
kilka listków rukoli do dekoracji
mąka ziemniaczana
sos:
mąka (2 łyżki)
mleko ( pół szklanki)
masło (1 łyżka)
pieprz cytrynowy
sól
gałka muszkatołowa
sok z połówki cytryny
Łosoś z szpinakowymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem cytrynowym.
Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu.
2.Ziemniaki ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę.
Ja użyłam niewykorzystanych ziemniaków w przepisie :
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/losos-w-warzywnym-ogrodzie-7
Do ziemniaków odać odmrożony i odcedzony z wody szpinak, podzielić całość na 4 części. Jedną część wyjąć na wierzch( nie wyrzucać). Do dziury po tej części nasypać mąki ziemniaczanej.
3.Wszystko razem wyrobić i formować małe kluseczki.
Gotować w osolonej wodzie do ich wypłynięcia.
4.Na patelni rozpuścić masło, sypać mąkę, dolewając stopniowo mleka gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać sok z cytryny.
5.Łososia podawać z kluseczkami w sosie cytrynowym.
Komentarze