Łosoś z szpinakowymi kluseczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Uwielbiam szpinak, danie jednak tylko dla mnie, rodzinka nie je takiego zielska:( mimo to gotuję je dla siebie, dla nich pozostają ziemniaki soute, no cóż:)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 1 osobę:
    łosoś (150g)
    szpinak mrożony ( 2 kule)
    ziemniak (2 szt)
    sól
    pieprz cytrynowy
    kilka listków rukoli do dekoracji
    mąka ziemniaczana

    sos:
    mąka (2 łyżki)
    mleko ( pół szklanki)
    masło (1 łyżka)
    pieprz cytrynowy
    sól
    gałka muszkatołowa
    sok z połówki cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z szpinakowymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś z szpinakowymi kluseczkami 1. Rybę umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem cytrynowym.
    Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu.
  • Łosoś z szpinakowymi kluseczkami 2. Ziemniaki ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę.
    Ja użyłam niewykorzystanych ziemniaków w przepisie :
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/losos-w-warzywnym-ogrodzie-7
    Do ziemniaków odać odmrożony i odcedzony z wody szpinak, podzielić całość na 4 części. Jedną część wyjąć na wierzch( nie wyrzucać). Do dziury po tej części nasypać mąki ziemniaczanej.
  • Łosoś z szpinakowymi kluseczkami 3. Wszystko razem wyrobić i formować małe kluseczki.
    Gotować w osolonej wodzie do ich wypłynięcia.
  • Łosoś z szpinakowymi kluseczkami 4. Na patelni rozpuścić masło, sypać mąkę, dolewając stopniowo mleka gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać sok z cytryny.
  • Łosoś z szpinakowymi kluseczkami 5. Łososia podawać z kluseczkami w sosie cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować