Bogracz z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie :
Mięso opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pomidory. Duś pod przykryciem przez 1 godzinę co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku.
2. Przygotowanie :
Mąkę przesiej na stolnicę. Do miseczki wbij jajka. Wlej olej i wodę i rozbełtaj widelcem. Zrób wgłębienie w mące i delikatnie wlej jajka. Wyrób jednolite ciasto. Urwij niewielką ilość ciasta i uformuj kluseczki.
Kluseczki odkładam na papier do pieczenia oprószony mąką. Wtedy kluseczki się nie sklejają.
3.
Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Ugotowane kluseczki przełóż do mięsa. Delikatnie połącz składniki.
Komentarze