Bogracz z kluseczkami

4.5 (199 ocen)

Pyszny, sycący obiad

Składniki:

  • Składniki :

    400 - 500 g mięsa wołowego na gulasz,
    1 puszka pomidorów krojonych,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 liście laurowe,
    ziele angielskie (4 kuleczki),
    1 szklanka bulionu,
    1 łyżka mąki,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia.

    Składniki :
    kluseczki

    3 jajka
    2,5 szklanki mąki
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki wody
    mąka do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bogracz z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    Mięso opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pomidory. Duś pod przykryciem przez 1 godzinę co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku.
  • 2. Przygotowanie :


    Mąkę przesiej na stolnicę. Do miseczki wbij jajka. Wlej olej i wodę i rozbełtaj widelcem. Zrób wgłębienie w mące i delikatnie wlej jajka. Wyrób jednolite ciasto. Urwij niewielką ilość ciasta i uformuj kluseczki.
    Kluseczki odkładam na papier do pieczenia oprószony mąką. Wtedy kluseczki się nie sklejają.
  • 3.
    Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut co jakiś czas mieszając.

    Ugotowane kluseczki przełóż do mięsa. Delikatnie połącz składniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować