Bogracz z kluseczkami

  • wyświetlono: 670 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Często jest tak, że z miejsc które odwiedzamy przywozimy obrazy, wspomnienia, smaki. Bogracz to danie kuchni śląskiej i ja mój zrobiłam na wzór tego śląskiego. Też bardzo dobry.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

500 g filet z piersi kurczaka
150 g boczku wędzonego surowego
duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
3 marchewki
pietruszka
3 pomidory
2 papryki czerwone
łyżka czerwonej słodkiej papryki
łyżka ketchupu
szczypta chili
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku

2 większe ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Bogracz z kluseczkami

  • 1. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. Boczek pokroić w drobniejszą kostkę. W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć najpierw boczek, a następnie mięso z kurczaka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu aż cebula straci surowość. Marchewki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do rondla. Nalać ok. 2 litrów przegotowanej, ciepłej wody i gotować ok. 20 min.
    Pomidory zaparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i też pokroić w kostkę. Pomidory i paprykę dodać do rondla. Cały czas gotować na wolnym ogniu. Na koniec dodać łyżkę papryki, ketchup, chili, pieprz świeżo mielony i sól do smaku.
    Ziemniaki ugotować. Dokładnie ubić, rozetrzeć widelcem albo przecisnąć przez praskę. Przełożyć do salaterki, uklepać. Podzielić na cztery części. Wyjąć czwarta część ziemniaków i nasypać mąki ziemniaczanej w to miejsce. Dodać jajko i zagnieść masę. Podzielić na cztery części i z każdej części zrobić wałeczek o średnicy ok 2 cm. Pokroić na ok. 2 cm kawałki i zrobić kulki. Kulki pospłaszczać i porobić w nich dołeczki np. przy pomocy końcówki drewnianej łyżki.
    Kluseczki gotować w osolonej wodzie z łyżka oleju rzepakowego. Wyjmować po wypłynięciu.
    Kluseczki dodać do zupy i krótko zagotować. Danie podawać gorące. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykaPomidoryKLUSKI ŚLĄSKIEBograczzupa gulaszowagęsta zuparozgrzewające daniezupa z kluskamibogracz z kluseczkami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bogracz

Dodane przez: ewiczka2304

Bogracz

Pożywny i syty. Przygotowuję go...

bogracz z kluskami lanymi z pietruszką

Dodane przez: suzana

BOGRACZ Z LANYMI KLUSKAMI Z PIETRUSZKĄ

Bogracz to popularne danie jednogarnkowe...

Barszcz czerwony z lanymi kluseczkami

Dodane przez: Iwona75

Barszcz czerwony z lanymi kluseczkami

Lekka ale bardzo aromatyczna zupa...

Rosół z lanymi kluseczkami

Dodane przez: Netka

Rosół z lanymi kluseczkami

Pyszny, aromatyczny rosół z lanymi...

Kalafiorowa z kluseczkami

Dodane przez: mysza75

Kalafiorowa z kluseczkami

Lekka zupa z kalafiorem i kluseczkami...

ROSOŁEK z SZARPANYMI KLUSECZKAMI

Dodane przez: kiciax1

ROSOŁEK z SZARPANYMI KLUSECZKAMI

Rosołek jadamy z makaronem, ziemniakami,...