Często jest tak, że z miejsc które odwiedzamy przywozimy obrazy, wspomnienia, smaki. Bogracz to danie kuchni śląskiej i ja mój zrobiłam na wzór tego śląskiego. Też bardzo dobry.
1 godz. 30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
500 g filet z piersi kurczaka
150 g boczku wędzonego surowego
duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
3 marchewki
pietruszka
3 pomidory
2 papryki czerwone
łyżka czerwonej słodkiej papryki
łyżka ketchupu
szczypta chili
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Bogracz z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. Boczek pokroić w drobniejszą kostkę. W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć najpierw boczek, a następnie mięso z kurczaka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu aż cebula straci surowość. Marchewki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do rondla. Nalać ok. 2 litrów przegotowanej, ciepłej wody i gotować ok. 20 min.
Pomidory zaparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i też pokroić w kostkę. Pomidory i paprykę dodać do rondla. Cały czas gotować na wolnym ogniu. Na koniec dodać łyżkę papryki, ketchup, chili, pieprz świeżo mielony i sól do smaku.
Ziemniaki ugotować. Dokładnie ubić, rozetrzeć widelcem albo przecisnąć przez praskę. Przełożyć do salaterki, uklepać. Podzielić na cztery części. Wyjąć czwarta część ziemniaków i nasypać mąki ziemniaczanej w to miejsce. Dodać jajko i zagnieść masę. Podzielić na cztery części i z każdej części zrobić wałeczek o średnicy ok 2 cm. Pokroić na ok. 2 cm kawałki i zrobić kulki. Kulki pospłaszczać i porobić w nich dołeczki np. przy pomocy końcówki drewnianej łyżki.
Kluseczki gotować w osolonej wodzie z łyżka oleju rzepakowego. Wyjmować po wypłynięciu.
Kluseczki dodać do zupy i krótko zagotować. Danie podawać gorące. Smacznego.
Komentarze