Bogracz z kluseczkami

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Często jest tak, że z miejsc które odwiedzamy przywozimy obrazy, wspomnienia, smaki. Bogracz to danie kuchni śląskiej i ja mój zrobiłam na wzór tego śląskiego. Też bardzo dobry.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g filet z piersi kurczaka
    150 g boczku wędzonego surowego
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3 marchewki
    pietruszka
    3 pomidory
    2 papryki czerwone
    łyżka czerwonej słodkiej papryki
    łyżka ketchupu
    szczypta chili
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    2 większe ziemniaki
    mąka ziemniaczana
    jajko
    łyżka oleju rzepakowego
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Bogracz z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. Boczek pokroić w drobniejszą kostkę. W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć najpierw boczek, a następnie mięso z kurczaka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu aż cebula straci surowość. Marchewki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do rondla. Nalać ok. 2 litrów przegotowanej, ciepłej wody i gotować ok. 20 min.
    Pomidory zaparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i też pokroić w kostkę. Pomidory i paprykę dodać do rondla. Cały czas gotować na wolnym ogniu. Na koniec dodać łyżkę papryki, ketchup, chili, pieprz świeżo mielony i sól do smaku.
    Ziemniaki ugotować. Dokładnie ubić, rozetrzeć widelcem albo przecisnąć przez praskę. Przełożyć do salaterki, uklepać. Podzielić na cztery części. Wyjąć czwarta część ziemniaków i nasypać mąki ziemniaczanej w to miejsce. Dodać jajko i zagnieść masę. Podzielić na cztery części i z każdej części zrobić wałeczek o średnicy ok 2 cm. Pokroić na ok. 2 cm kawałki i zrobić kulki. Kulki pospłaszczać i porobić w nich dołeczki np. przy pomocy końcówki drewnianej łyżki.
    Kluseczki gotować w osolonej wodzie z łyżka oleju rzepakowego. Wyjmować po wypłynięciu.
    Kluseczki dodać do zupy i krótko zagotować. Danie podawać gorące. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować