REKLAMA

Dorsz pieczony, z salsą truskawkową i szpinakowymi kluseczkami

wyświetlono: 401 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Doskonały pomysł na obiad! Dotąd nie próbowałam przygotowywać ryby z owocami, a to świetne połączenie! Do tego szpinakowe kluseczki kładzione i zyskujemy bardzo zdrowy posiłek :) moja Córeczka zjadła całą porcję, co mnie bardzo ucieszyło :)

opublikowany: 21.06.2016
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • Składniki główne z zestawu:
    3 łyżki serka mascarpone
    2 jajka
    1,5 szkl. truskawek (większych ciut więcej)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    450g filetów z dorsza atlantyckiego (może być też inna ryba)

    Składniki robocze:
    2 brykiety mrożonego szpinaku
    1/2 szkl. mąki
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    2 łyżki cukru
    pieprz cytrynowy
    sól ziołowa
    wiórki masła
    1 łyżka oleju rzepakowego

    Dekoracja:
    granat-ziarna
    świeża mięta
    truskawki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Folię aluminiową tniemy w prostokąty, każdy oprószamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym, kładziemy po jednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
  • 2. Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje.
  • 3. Kluseczki kładzione szpinakowe: Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, dodajemy mąkę i rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą ziołową i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita - powinna być gęsta.
    W garnku gotujemy wodę, lekko solimy i wlewamy łyżkę oleju. We wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch.
  • 4. Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty oraz połówkami truskawek. Cała dekoracja jest do zjedzenia. Smacznego :)

Porady

Użyłam szpinaku mrożonego, bo tylko taki miałam, ale może być też świeży - trzeba drobno posiekać. W okresie zimowym można użyć mrożonych truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Pieczony dorsz z masłem i koperkiem

Oboje z mężem uwielbiamy ryby i staram się je robić na różne sposoby

kategoria: Dania główne opublikowany: 28.03.2015 | wyświetlono: 109396 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 1
Dodane przez: Goszka Goszka

Dorsz pieczony na szpinaku

Błyskawiczny dorsz, mocno cytrynowy na szpinaku. Bardzo smaczny!

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 04.02.2015 | wyświetlono: 13011 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: ruda27 ruda27

Pieczony dorsz z cytryną i ziołami

Lekko, smacznie i zdrowo. Idealny na wiosenny, niedzielny obiad :)

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 28.03.2014 | wyświetlono: 12863 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE