Dorsz pieczony, z salsą truskawkową i szpinakowymi kluseczkami

  • wyświetlono: 312 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Doskonały pomysł na obiad! Dotąd nie próbowałam przygotowywać ryby z owocami, a to świetne połączenie! Do tego szpinakowe kluseczki kładzione i zyskujemy bardzo zdrowy posiłek :) moja Córeczka zjadła całą porcję, co mnie bardzo ucieszyło :)

MałaMi
  • 40min

Składniki

Składniki główne z zestawu:
3 łyżki serka mascarpone
2 jajka
1,5 szkl. truskawek (większych ciut więcej)

Składnik podstawowy dodatkowy:
450g filetów z dorsza atlantyckiego (może być też inna ryba)

Składniki robocze:
2 brykiety mrożonego szpinaku
1/2 szkl. mąki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki cukru
pieprz cytrynowy
sól ziołowa
wiórki masła
1 łyżka oleju rzepakowego

Dekoracja:
granat-ziarna
świeża mięta
truskawki

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz pieczony, z salsą truskawkową i szpinakowymi kluseczkami

  • 1. Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Folię aluminiową tniemy w prostokąty, każdy oprószamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym, kładziemy po jednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
  • 2. Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje.
  • 3. Kluseczki kładzione szpinakowe: Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, dodajemy mąkę i rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą ziołową i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita - powinna być gęsta.
    W garnku gotujemy wodę, lekko solimy i wlewamy łyżkę oleju. We wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch.
  • 4. Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty oraz połówkami truskawek. Cała dekoracja jest do zjedzenia. Smacznego :)

Porady

Użyłam szpinaku mrożonego, bo tylko taki miałam, ale może być też świeży - trzeba drobno posiekać.
W okresie zimowym można użyć mrożonych truskawek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzurybamoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiTruskawkiszpinakfilety rybnena słodkodorszkluski kładzioneobiadmascarponekluseczki kładzionesalsa truskawkowaryba z piekarnikaryba na słodkoryba z owocamikreatywne_gotowanie10szpinakowe kluskiszpinakowe kluseczki

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczony filet z dorsza z ryżem i warzywami

Dodane przez: akrobatka22

Pieczony filet z dorsza z ryżem i warzywami

Zdrowy, pełnowartościowy obiad...

Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii

Dodane przez: monika016

Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii

Danie, które robi się samo:). By...

Łosoś z salsą truskawkową

Dodane przez: joanna30

Łosoś z salsą truskawkową

Doskonałe połączenie smaków.

image-224inar

Dodane przez: Ewelina Marcin

Dorsz pod orzechowo – pietruszkową kruszonką...

Filet z dorsza pieczony z chrupiącą...

Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą

Dodane przez: Ewelina Marcin

Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową...

Filet z dorsza pieczony z chrupiącą...

Dorsz pieczony w folii z masełkiem ziołowym i imbirem

Dodane przez: justi2401

Dorsz pieczony w folii z masełkiem ziołowym...

Pyszna i zdrowa rybka stanowi świetny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE