Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb konsumowanych przez Polaków. Żeby szybko nam się nie znudziła, warto podawać go na różne sposoby. Jednym z nich jest tarta z łososiem. 13 przepisów zebranych w tej galerii to dowód na to, że pomysłów na to danie jest wiele. Co ważne, możecie wybierać pomiędzy łososiem świeżym, kupionym jako filet lub wędzoną rybą podzieloną na plastry. Z każdym tym składnikiem tarta z łososiem będzie smakować przepysznie!

Tarta z łososiem - przepis na obiad

Przejdźmy do praktyki - tarta z łososiem daje szerokie pole do popisu w kuchni. Łosoś bardzo lubi się z równie zdrowym szpinakiem, co tworzy z takiej tarty danie niezwykle smaczne i zdrowe. Równie zdrowa jest tarta z łososiem i brokułami, a do tego ciekawie prezentuje się na talerzu. Podobne smaczne połączenie to łosoś i ricotta – kremowy serek i delikatny, choć wyrazisty w smaku wędzony łosoś, to kolejny faworyt w naszym zestawieniu. Jak widać, tarta z łososiem na różne oblicza i to od naszego upodobania smakowego i dostępnych składników zależy, jaki dokładnie przepis przygotujemy.

Tarta z łososiem z założenia powinna być przygotowana na kruchym cieście - domowym, dobrze wyrobionym i po minimum 30 minutach chłodzenia. Jeśli jednak nie mamy tak dużo czasu, możemy wykorzystać ciasto francuskie - dobrze uformowane w formie na tartę będzie pięknie się prezentować. Więcej pomysłów, by tarta z łososiem nie była nudna, znajdziesz w naszej galerii. A taka tarta to także idealne danie na lekki obiad na lato, choć jeśli się postaramy i podzielimy na zgrabne kawałki to sprawdzi się też w pomysłach na dania na Sylwestra.

Quiche z łososiem

Tarta czy kisz - tę nazwę wymiennie stosuje się w przypadku tego dania, ale quiche to rodzaj wytrawnego wypieku, w którym słone nadzienie zalewa się masą jajeczno-śmietanową. W przypadku klasycznego przepisu na tartę, taka masa do zapiekania nie jest obowiązkowa. Składniki połączyć może ser - mozzarella, cheddar lub po prostu starta drobno gouda. Jeśli mamy ochotę na quiche z łososiem wybieramy kawałki surowej ryby i wspomnianą masą zalejmy je na podpieczonym wcześniej spodzie. Do takiego wypieku przyda się forma o mniejszej średnicy, aby boki wylepić wyżej, a całość dania była wyższa. Quiche z łososiem może być podany zarówno na ciepło, jak i zimno.

Tarta z łososiem wędzonym

Tarta z łososiem wędzonym to szybszy sposób na wytrawną wersję. Łosoś nie musi być poddawany dodatkowej obróbce termicznej, bo już nadaje się do spożycia. Podpieczone kruche ciasto możemy udekorować składnikami, jakie akurat mamy w lodówce - kremowy serek, do tego kawałki plasterków ryby, rzodkiewka, ogórek zielony i rukola. W sklepach można kupić półprodukt - gotowe kruche ciasto, co usprawni przygotowanie jeszcze bardziej! Pamiętajcie też, że kruche ciasto można mrozić, więc ten etap też można sobie ułatwić.

Zobacz też nasze pomysły na tarty na słodko.