Błyskawiczny łosoś w sosie szpinakowym

4.5 (192 ocen)

  • 5 min

Wspaniałe danie, które przygotowuję raz w tygodniu dla całej rodziny. Moja córeczka przepada za łososiem gotowanym na parze w delikatnym sosie szpinakowym. Jest bardzo zdrowy i pyszny.

  • 5 min

Składniki:

  • 400 g filetów z łososia( najlepszy jest już przygotowany, bez ości )
    2 duże ziemniaki
    200 g sera mascarpone
    100 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego np. szpinak brykiet
    1 łyżeczki soli (0,5 łyżeczki do ziemniaków, 0,5 łyżeczki do sosu szpinakowego)
    0,5 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu
    1 łyżka oliwy
    1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany

    do dekoracji:
    3-4 plasterki cytryny
    4 gałązki świeżych ziół np. oregano, tymianek, melisa, mięta
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Błyskawiczny łosoś w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z łososia umyj pod bieżącą wodą, przełóż do parowara lub garnka z sitkiem do gotowania na parze. Gotuj 15-20 minut.
  • 2. Ziemniaki obierz, gotuj w osolonej wodzie 20 minut. Wyjmij z wody.
  • 3. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, dodaj szpinak, przesmaż, aż powstanie zielona szpinakowa masa. Do szpinaku dodaj mascarpone i smaż na małym ogniu cały czas mieszając, aż do połączenia składników, pod koniec wsyp sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
  • łosoś w sosie szpinakowym z ziemniakami 4. Na dwóch talerzach rozłóż pokrojone ziemniaki, oraz porcje ugotowanego na parze łososia, polej sosem szpinakowym, udekoruj plasterkami cytryny i listkami świeżych ziół.

Porady

1)Do dań rybnych idealnie pasują surówki, więc proponuję np. surówkę z białej kapusty i marchewki z olejem i przyprawami lub surówkę z marchewki i selera z olejem i przyprawami. Na zdjęciu jako dekorację umieściłam te dwie surówki, aczkolwiek są to tylko dowolne propozycje dodatków. Danie samo w sobie składa się z łososia, sosu i ziemniaków. 2) Wyjmując łososia z parowara użyj łopatki i odziel mięso ryby od skóry. Na talerzu rozłóż porcje bez skóry. 3) Jeżeli nie masz możliwości ugotowania ryby na parze, po prostu usmaż łososia na oleju z dodatkiem odrobiny masła. W tym przypadku wcześniej należy rybę posolić. 4) Do sosu można dodać też szpinak świeży, zblanszowany, wówczas można go zmiksować lub bardzo drobno posiekać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować