Błyskawiczny łosoś w sosie szpinakowym

  • wyświetlono: 4578 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe danie, które przygotowuję raz w tygodniu dla całej rodziny. Moja córeczka przepada za łososiem gotowanym na parze w delikatnym sosie szpinakowym. Jest bardzo zdrowy i pyszny.

Neblina36
  • 5min

Składniki

400 g filetów z łososia( najlepszy jest już przygotowany, bez ości )
2 duże ziemniaki
200 g sera mascarpone
100 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego np. szpinak brykiet
1 łyżeczki soli (0,5 łyżeczki do ziemniaków, 0,5 łyżeczki do sosu szpinakowego)
0,5 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany

do dekoracji:
3-4 plasterki cytryny
4 gałązki świeżych ziół np. oregano, tymianek, melisa, mięta

Sposób przygotowania przepisu:

Błyskawiczny łosoś w sosie szpinakowym

  • 1. Filety z łososia umyj pod bieżącą wodą, przełóż do parowara lub garnka z sitkiem do gotowania na parze. Gotuj 15-20 minut.
  • 2. Ziemniaki obierz, gotuj w osolonej wodzie 20 minut. Wyjmij z wody.
  • 3. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, dodaj szpinak, przesmaż, aż powstanie zielona szpinakowa masa. Do szpinaku dodaj mascarpone i smaż na małym ogniu cały czas mieszając, aż do połączenia składników, pod koniec wsyp sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
  • łosoś w sosie szpinakowym z ziemniakami4. Na dwóch talerzach rozłóż pokrojone ziemniaki, oraz porcje ugotowanego na parze łososia, polej sosem szpinakowym, udekoruj plasterkami cytryny i listkami świeżych ziół.

Porady

1)Do dań rybnych idealnie pasują surówki, więc proponuję np. surówkę z białej kapusty i marchewki z olejem i przyprawami lub surówkę z marchewki i selera z olejem i przyprawami. Na zdjęciu jako dekorację umieściłam te dwie surówki, aczkolwiek są to tylko dowolne propozycje dodatków. Danie samo w sobie składa się z łososia, sosu i ziemniaków.
2) Wyjmując łososia z parowara użyj łopatki i odziel mięso ryby od skóry. Na talerzu rozłóż porcje bez skóry.
3) Jeżeli nie masz możliwości ugotowania ryby na parze, po prostu usmaż łososia na oleju z dodatkiem odrobiny masła. W tym przypadku wcześniej należy rybę posolić.
4) Do sosu można dodać też szpinak świeży, zblanszowany, wówczas można go zmiksować lub bardzo drobno posiekać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilkonkurs_kreatywnyII

Komentarze

Podobne przepisy

image-0oe5w9u

Dodane przez: Magster

ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE CHRZANOWYM

Danie rybne dla smakoszy łososia:)

Łosoś  pieczony w maślanym sosie

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Łosoś pieczony w maślanym sosie

Filet łososia pieczony w maślanym...

Penne w sosie szpinakowym

Dodane przez: RedakcjaPP

Penne w sosie szpinakowym

Pochodzę z Włoch. Pracuję w pizzerii....

kurczak w sosie szpinakowo-serowym

Dodane przez: Psychozka

Kurczak w sosie szpinakowo-serowym

Moja własna wariacja mięsno-warzywno-serowa.

Kurczak w sosie szpinakowo serowym

Dodane przez: ivonkajolka

Pierś w sosie szpinakowym

Pierś w aromatycznym sosie śmietankowym...

Pierś w sosie szpinakowym

Dodane przez: kuchenny świat

Pierś w sosie szpinakowym

Zapraszam na pyszne danie obiadowe....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE