Łosoś pod szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytego i osuszonego łososia pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Odstawić pod przykryciem do lodówki na przynajmniej 60 minut.
2.Rozmrożony szpinak podsmażać na rozgrzanym maśle. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażać do odparowania wody.
Dodać śmietanę, jeszcze trochę podsmażać(około 3-4 minuty) doprawić solą, pieprzem do smaku.
3.Wysmarować naczynie żaroodporne masłem.
4.Łososia osuszyć z marynaty, ułożyć w naczyniu. Zapiekać łososia 10 minut w temperaturze 170 stopni.
5.Po 10 minutach na każdym kawałku łososia kładziemy po dwie łyżki szpinaku i przykrywamy plastrem mozzarelli .
Zapiekać jeszcze około 10 minut podnosząc temperaturę do 180 stopni.
Komentarze