Łosoś pod szpinakiem i mozzarellą

4.5 (196 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Podałam pierwszy raz na kolację wigilijną , wszystkim bardzo smakował........

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Łosoś -filet: 40 dekagramów
    - cytryna – sok: 3 łyżki
    - szpinak mrożony(brykiety): 30 dekagramów
    - czosnek przeciśnięty: 3 ząbki
    - mozzarella (duża kula): 1 sztuka
    - śmietana gęsta 20%: 2 łyżki
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól morska: 3 szczypty
    - masło klarowane: 2 łyżki
    - kawior do dekoracji: 1 łyżeczka
    - masło do natłuszczenia naczynia: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś pod szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego i osuszonego łososia pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
    Odstawić pod przykryciem do lodówki na przynajmniej 60 minut.
  • 2. Rozmrożony szpinak podsmażać na rozgrzanym maśle. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażać do odparowania wody.
    Dodać śmietanę, jeszcze trochę podsmażać(około 3-4 minuty) doprawić solą, pieprzem do smaku.
  • 3. Wysmarować naczynie żaroodporne masłem.
  • 4. Łososia osuszyć z marynaty, ułożyć w naczyniu. Zapiekać łososia 10 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 5. Po 10 minutach na każdym kawałku łososia kładziemy po dwie łyżki szpinaku i przykrywamy plastrem mozzarelli .
    Zapiekać jeszcze około 10 minut podnosząc temperaturę do 180 stopni.
  • 6. Dekorujemy czarnym kawiorem, plasterkiem cytryny, zielona pietruszką.
    Podajemy z mieszanką sałat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować