Łosoś ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia oprószamy solą i pieprzem do smaku z każdej strony. Przyprawionego skrapiamy oliwą i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wcześniej także smarujemy oliwą.
2.Przepłukany i osuszony szpinak kroimy na mniejsze części. Gotowy przysmażamy na oliwie z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. W trakcie smażenia dodajemy do liści śmietanę. Gotowy, miękki szpinak doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Tak przygotowany wykładamy na łososiowe płaty.
4.Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą wykładamy na szpinak.
Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 25-30 minut w 180°C. Gotową rybę podajemy od razu po upieczeniu.
Komentarze