Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak delikatnie pachnący czosnkiem i dynia pełna aromatu ziół.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 360 g łososia bez skóry w dwóch kawałkach
pieprz cytrynowy
ok. 360 g mrożonych liści szpinaku
łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego
100 g sera feta
2 małe ząbki czosnku
ok. 400 g - 2 plastry dyni piżmowej ok. 1,5 cm grubości
olej rzepakowy
zioła prowansalskie
sól do smaku
2 - 3 łyżki sera żółtego drobno startego
plastry cytryny / sok z cytryny
liście cytryny do dekoracji
Łosoś na poduszce ze szpinaku i pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia delikatnie opłukać i osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć pieprzem cytrynowym i solą.
Pozostawić w lodówce na czas duszeni szpinaku i pieczenia dyni.
Na patelni, na maśle i oleju udusić liście szpinaku. Dodać ser feta i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeśli jest taka potrzeba to posolić.
W naczyniu żaroodpornym, lekko posmarowanym olejem rzepakowy, ułożyć plastry dyni wcześniej posmarowane olejem i oprószone ziołami prowansalskimi, solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Wyjąć z piekarnika i na dyni ułożyć przygotowany wcześniej szpinak. Na szpinaku ułożyć kawałki łososia. Wstawić ponownie do piekarnika na 20-25 min.
Jeszcze gorącego łososia posypać startym żółtym serem. Skropić sokiem z cytryny.
Smacznego.
Komentarze