Łosoś na poduszce ze szpinaku i pieczonej dyni

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak delikatnie pachnący czosnkiem i dynia pełna aromatu ziół.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 360 g łososia bez skóry w dwóch kawałkach
    pieprz cytrynowy
    ok. 360 g mrożonych liści szpinaku
    łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego
    100 g sera feta
    2 małe ząbki czosnku
    ok. 400 g - 2 plastry dyni piżmowej ok. 1,5 cm grubości
    olej rzepakowy
    zioła prowansalskie
    sól do smaku
    2 - 3 łyżki sera żółtego drobno startego
    plastry cytryny / sok z cytryny
    liście cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś na poduszce ze szpinaku i pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia delikatnie opłukać i osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć pieprzem cytrynowym i solą.
    Pozostawić w lodówce na czas duszeni szpinaku i pieczenia dyni.
    Na patelni, na maśle i oleju udusić liście szpinaku. Dodać ser feta i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeśli jest taka potrzeba to posolić.
    W naczyniu żaroodpornym, lekko posmarowanym olejem rzepakowy, ułożyć plastry dyni wcześniej posmarowane olejem i oprószone ziołami prowansalskimi, solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
    Wyjąć z piekarnika i na dyni ułożyć przygotowany wcześniej szpinak. Na szpinaku ułożyć kawałki łososia. Wstawić ponownie do piekarnika na 20-25 min.
    Jeszcze gorącego łososia posypać startym żółtym serem. Skropić sokiem z cytryny.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować