Łosoś pod kołderką ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od piekarnika, nagrzewamy go do 150 stopni, łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na równe kawałki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2.Kiedy nasz łosoś będzie już gotowy, smarujemy lekko spód naczynia żaroodpornego masłem, a następnie układamy tam łososia, polewamy lekko oliwą i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 20-25 minut.
3.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kroimy na drobne plasterki czosnek, wrzucamy szpinak, dusimy około 5 minut. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
4.Upieczonego łososia układamy na talerzu i każdy kawałek przykrywamy porcją szpinaku. Ja podawałam tak jak widać na zdjęciu opieczonymi w piekarniku ziemniakami oraz surówką z kapusty kiszonej.
Komentarze