Łosoś pod kołderką ze szpinaku

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam łososia - ta wersja zdecydowanie najbardziej do mnie przemawia

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 400 g filet z łososia (ja kupiłam gotowy, wystarczyło oczyścić go ze skóry)
    sól,
    kolorowy pieprz
    1 cytryna,
    łyżka oliwy

    Szpinak
    3 ząbki czosnku,
    cebula
    2-3 garści świeżego szpinaku baby
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś pod kołderką ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od piekarnika, nagrzewamy go do 150 stopni, łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na równe kawałki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Kiedy nasz łosoś będzie już gotowy, smarujemy lekko spód naczynia żaroodpornego masłem, a następnie układamy tam łososia, polewamy lekko oliwą i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 20-25 minut.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kroimy na drobne plasterki czosnek, wrzucamy szpinak, dusimy około 5 minut. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 4. Upieczonego łososia układamy na talerzu i każdy kawałek przykrywamy porcją szpinaku. Ja podawałam tak jak widać na zdjęciu opieczonymi w piekarniku ziemniakami oraz surówką z kapusty kiszonej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować