Łosoś na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni i podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę . Gdy cebulka się zeszkli dodajemy szpinak i czekamy aż troszkę straci na objętości .Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i doprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową . Całość trwa ok. 5 minut .
2.Szpinak ściągamy z patelni którą przecieramy papierowym ręcznikiem i rozpuszczamy kolejną łyżkę masła . Bułkę kroimy podłużnie i smażymy na maśle grzanki . Na patelnię wrzucamy ząbek czosnku ( grzanki pięknie pachną czosnkowo-maślanym aromatem).
3.Grzanki ściągamy z patelni i rozpuszczamy kolejną łyżkę masła . Łososia oprószamy solą ,pieprzem i smażymy na maśle . Zaczynamy skórą do dołu , potem obsmażamy kolejne strony . Smażyć na średnim ogniu nie dłużej niż 5 minut . Po zdjęciu z patelni skrapiamy sokiem z cytryny .Łosoś smażony zbyt długo staje się suchy i niesmaczny .
Porady
Szpinak można wzbogacić kawałkami sera pleśniowego a grzanki posypać ziołami prowansalskimi .Łososia po usmażeniu skrapiamy sokiem z cytryny.
Komentarze