Łosoś na szpinaku

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szybki i zdrowy pomysł na niedzielna kolację .

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • -porcja łososia
    -opakowanie świeżego szpinaku
    -1 bułka
    - 1/2 cebuli
    - 2 ząbki czosnku
    -masło do smażenia ( 3 łyżki )
    - kilka kropel soku z cytryny
    -przyprawy sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Łosoś na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni i podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę . Gdy cebulka się zeszkli dodajemy szpinak i czekamy aż troszkę straci na objętości .Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i doprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową . Całość trwa ok. 5 minut .
  • 2. Szpinak ściągamy z patelni którą przecieramy papierowym ręcznikiem i rozpuszczamy kolejną łyżkę masła . Bułkę kroimy podłużnie i smażymy na maśle grzanki . Na patelnię wrzucamy ząbek czosnku ( grzanki pięknie pachną czosnkowo-maślanym aromatem).
  • 3. Grzanki ściągamy z patelni i rozpuszczamy kolejną łyżkę masła . Łososia oprószamy solą ,pieprzem i smażymy na maśle . Zaczynamy skórą do dołu , potem obsmażamy kolejne strony . Smażyć na średnim ogniu nie dłużej niż 5 minut . Po zdjęciu z patelni skrapiamy sokiem z cytryny .Łosoś smażony zbyt długo staje się suchy i niesmaczny .

Porady

Szpinak można wzbogacić kawałkami sera pleśniowego a grzanki posypać ziołami prowansalskimi .Łososia po usmażeniu skrapiamy sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować