Łosoś grilowany z sosem koperkowo-cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie szybkie ale i zdrowe. Doskonale nadaje się na pyszny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki (na 2 porcje):
    -Świeży filet z łososia-ok.150g
    -Przyprawy do zamarynowania: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
    -Sos koperkowo-cytrynowy:
    -Jogurt naturalny-4 łyżki
    -Koperek-pęczek
    -Sok z jednej limonki
    -Sól, pieprz do smaku, ewentualnie 1/2 łyżeczki miodu (koniecznie naturalnego!)
    -Sałatka do łososia:
    -Miks sałat-70g (1/2 opakowania)
    -Ogórek zielony-1 sztuka
    -Cebulka czerwona, krojona w piórka-1/2 sztuki
    -Oliwa z oliwek-1 łyżeczka
    -Przyprawy:zioła prowansalskie, pieprz, ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś grilowany z sosem koperkowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę najpierw zamarynować w podanych wyżej przyprawach i odstawić do lodówki, przynajmniej na 45 minut. Łososia grilujemy na patelni grillowej na każdej ze stron po 5 minut (bez dodatku tłuszczu). Przygotować sos koperkowo-cytrynowy poprzez wymieszanie jogurtu z przyprawami, sokiem z limonki i drobno posiekanym koperkiem. Łososia podajemy polanego sosem koperkowo-cytrynowym razem z wcześniej przygotowaną sałatką.

Porady

Danie równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, do tego jest bardzo łatwe do zapakowania np.jako lunch do pracy lub szkoły :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować