Łopatka w sosie warzywno - grzybowym

5 (159 ocen)

Miękkie aromatyczne mięsko w pysznym sosie.

Składniki:

  • 4 plastry mięsa z łopatki
    1 cebula
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 selera
    1 łyżeczka pokruszonych suszonych grzybów
    2 łyżki mąki
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    tymianek
    majeranek
    sól
    pieprz
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka w sosie warzywno - grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać smalec. Mięso oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano z obu stron.
  • 2. Przełożyć do rondla, podlać wodą tak żeby mięso było przykryte.Dodać pokrojone warzywa, przyprawy do smaku i grzyby.
  • 3. Przykryć i dusić do miękkości mięsa i warzyw. Na koniec dodać śmietanę i ewentualnie doprawić. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować