Łopatka rozpływająca się w ustach

  • wyświetlono: 522 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ten przepis można zrobić na dwa sposoby. Rodzinka troszkę namieszała (pozytywnie oczywiście) i musieliśmy coś z tym zrobić ;) Więc zapiekliśmy, a później dusiliśmy na wolnym ogniu. Drugi sposób, to najlepiej wszystkie przyprawy zmielić. Jednak wydaje nam się, że pierwsza wersja będzie lepsza. Jak zostanie pieczeń, to można wykorzystać ją w ten sposób.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 3180min
  • Łatwy

Składniki

1, 2 kg łopatki wieprzowej
Marynata:
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
2 liście laurowe
1 liść kaffiru (opcjonalnie sparzona, starta skórka z limonki)
Pozostałe składniki do duszenia mięsa:
2 łyżki cukru palmowego
1 litr gorącego bulionu wołowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki
100 ml zimnej wody
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Łopatka rozpływająca się w ustach

  • Łopatka rozpływająca się w ustach1. Przygotowujemy marynatę.
    Wszystkie składniki zagotowujemy (około 1,5 l wody), studzimy.
    Mięso nakłuwamy, przekładamy do marynaty na dwa dni. Co kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy, to nie ma takiego przymusu ;) Ważne by, co jakiś czas obracać w marynacie.
    Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C.

    Studzimy. Kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Skrawki zostawiamy, jeszcze nam przydadzą się. Ważne żeby były 4 plastry.
    W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy cukier, kładziemy plastry, smażymy chwilę na jednej, jak i na drugiej stronie. Następnie zalewamy gorącym bulionem wołowym. Dodajemy liście i ziele, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem około 3 godzin.
    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do całości, delikatnie mieszamy i dusimy około 20 min.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczeńduszone mięsocoś z niczegopieczeń z łopatkiKuchnia no wasteNie marnowanieWykorzystanie potrawyDalsze przetworzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Łopatka pieczona w rękawie

Dodane przez: Klaudia0318

Łopatka pieczona w rękawie

Najlepsza domowa wędlinka na kanapki...

Łopatka w sosie chrzanowym

Dodane przez: danusia19671

Łopatka w sosie chrzanowym

Bardzo lubię mięsko w sosie chrzanowym...

Soczysta łopatka.

Dodane przez: Di bloguje

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

Łopatka jest miękka, soczysta i...

łopatka w kremowym sosie.

Dodane przez: magdzia44448

ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE

Pyszne mięso w kremowym sosie.

łopatka w warzywach

Dodane przez: martula85

Łopatka w warzywach

Uwielbiam warzywa w każdej postaci,a...

ŁOPATKA PIECZONA W CURRY

Dodane przez: suzana

ŁOPATKA PIECZONA W CURRY

Tak przygotowane mięso jest soczyste...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE