REKLAMA

Łopatka rozpływająca się w ustach

wyświetlono: 626 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Ten przepis można zrobić na dwa sposoby. Rodzinka troszkę namieszała (pozytywnie oczywiście) i musieliśmy coś z tym zrobić ;) Więc zapiekliśmy, a później dusiliśmy na wolnym ogniu. Drugi sposób, to najlepiej wszystkie przyprawy zmielić. Jednak wydaje nam się, że pierwsza wersja będzie lepsza. Jak zostanie pieczeń, to można wykorzystać ją w ten sposób.

opublikowany: 05.01.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 53 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 1, 2 kg łopatki wieprzowej
    Marynata:
    1 łyżeczka gorczycy
    1 łyżeczka białego pieprzu
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    2 liście laurowe
    1 liść kaffiru (opcjonalnie sparzona, starta skórka z limonki)
    Pozostałe składniki do duszenia mięsa:
    2 łyżki cukru palmowego
    1 litr gorącego bulionu wołowego
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka mąki
    100 ml zimnej wody
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Łopatka rozpływająca się w ustach 1. Przygotowujemy marynatę.
    Wszystkie składniki zagotowujemy (około 1,5 l wody), studzimy.
    Mięso nakłuwamy, przekładamy do marynaty na dwa dni. Co kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy, to nie ma takiego przymusu ;) Ważne by, co jakiś czas obracać w marynacie.
    Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C.

    Studzimy. Kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Skrawki zostawiamy, jeszcze nam przydadzą się. Ważne żeby były 4 plastry.
    W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy cukier, kładziemy plastry, smażymy chwilę na jednej, jak i na drugiej stronie. Następnie zalewamy gorącym bulionem wołowym. Dodajemy liście i ziele, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem około 3 godzin.
    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do całości, delikatnie mieszamy i dusimy około 20 min.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kasmat kasmat

KARKÓWKA ROZPŁYWAJĄCA SIĘ W USTACH

Tytuł mówi sam za siebie :)

kategoria: Dania główne wina opublikowany: 10.04.2015 | wyświetlono: 5701 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kulinarna Chwila 1158488847063526889279_n

Schab rozpływający się w ustach

Mięso przykryte warzywną pierzynką z dodatkiem pieczarek zapiekane z sosem

kategoria: Dania główne kotlety opublikowany: 15.02.2019 | wyświetlono: 1954 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 0
Dodane przez: Neblina36 Neblina36

ŁÓDECZKI rozPŁYWAJĄCE się w ustach

Łódeczki z brukselką,ryżem i ostrym sosem chili.Moja autorska wersja komputerowej przekąski.

kategoria: Przystawki opublikowany: 13.09.2011 | wyświetlono: 293 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE