Ciasto 3 bit rozpływające się w ustach

5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 40 min

To jedno z najpyszniejszych ciast jakie robiłam. Kremowe i chrupiące jednocześnie. Rozpływające się w ustach, które kusi w każdym kawałku.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    500 g herbatników maślanych
    1 puszka (400g) masy krówkowej (kajmak)
    Masa 1:
    2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy 40 g)
    1/2 litra mleka
    3 łyżki cukru
    250 g masła (82% tłuszczu)
    Masa 2:
    1/2 litra śmietany kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    2 śmietan-fixy

    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Ciasto 3 bit rozpływające się w ustach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach ok. 26x36 cm wykładamy warstwą herbatników. Masę krówkową przekładamy do miski i podgrzewamy około 1 minuty w mikrofalówce. Rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu na 1/2 litrze mleka z dodatkiem cukru. Ugotowane budynie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę smarujemy na herbatnikach i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan fixem. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch. Posypujemy wiórkami startej gorzkiej czekolady. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować