SZARLOTKA (JABŁECZNIK) ROZPŁYWAJĄCA SIĘ W USTACH

4.46 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szarlotka, która rozpływa się w ustach ale równie dobrze smakuje z bitą śmietaną i lodami :) W przepisie celowo nie podałam ilości cukru, która idzie do jabłek ponieważ jabłka są różne, niektóre są kwaśne a niektóre są tak słodkie, że niewiele potrzeba cukru więc jak gotuję jabłka zawsze smakuję.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • jabłka 8 szt. dużych
    cynamon 1 płaska łyżeczka
    cukier
    masło kostka (200 g)
    cukier ok 0,5 szklanki
    mąka 2 szklanki
    3 jajka
    cukier waniliowy pół opakowania (8 g)
Wystaw ocenę:

4.46 (169 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka (jabłecznik) rozpływająca się w ustach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od jabłek z nimi najdłużej. Obieram, kroje w kostkę i wrzucam do garnka i gotuję pod przykryciem do puszczenia soków. Następnie odlewam całą wodę i dalej gotuję już bez pokrywki, dodając cukier i cynamon. Gdy już jabłka będą bardzo miękkie najczęściej biorę tłuczek do ziemniaków i rozdrabniam jabłka i przestaję je gotować jak będą w miarę gęste (zrobi się mus z kawałkami jabłek).
    Teraz zabieram się za ciasto (choć najlepiej zabrać się za to jak jabłka się gotują, będzie szybciej).
    Ja do zagniatania używam maszyny. Do miski wsypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy, wrzucam 3 żółtka i masło. Całość zagniatam aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto dzielę na dwie części, 3/4 ciasta rozkładam równo na całą powierzchnie prostokątnej blachy o wymiarach mniej więcej 18x28 cm a następnie nakłuwam całą powierzchnię widelcem, raz przy razie. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę aż ciasto zrobi się delikatnie brązowe.
    Z drugiej część ciasta formuję wałek i wykładam na folię aluminiową posypaną delikatnie mąką. Zakrywam ciasto folią od góry i wkładam do zamrażalnika.
    Teraz ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i wykładam na nie jabłka, później całą pianę a na samą górę wyciągam z zamrażalnika resztę ciasta i ścieram na tarce z grubymi oczkami.
    Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę aż ciasto z góry będzie złoto-brązowe czyli ok 15 minut zależy od piekarnika.

Porady

Na dużą blachę tzn. 25x35 cm robię podwójną porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować