Łopatka marynowana w sosie z czarnym pieprzem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Lubię nieskomplikowane potrawy, które zachwycają smakiem - właśnie jak ta łopatka! Oprócz idealnego smaku jest mięciutka i niezwykle soczysta. Sos z czarnym pieprzem nadaje wyrazistego smaku i kuszącego aromatu... Takie mięso idealnie sprawdzi się na obiad, a po ostudzeniu jako dodatek do pieczywa.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg łopatki (może być dowolne mięso wieprzowe)
    Marynata:
    1-2 łyżki sosu z czarnym pieprzem (w zależności czy lubicie ostrzejszy smak)
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki ketchupu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Łopatka marynowana w sosie z czarnym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
    Powstałą mieszanką posmarować umyte i osuszone mięso.
    Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić minimum na 1 godzinę do lodówki.
    Po tym czasie łopatkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w 180 stopniach.
    (Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa.)
    Po upieczeniu od razu nie kroić - odczekać 10-15 minut.
    (Soki zatrzymają się w mięsie i będzie ono bardziej soczyste.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować