łopatka w sosie pietruszkowym z szybkowara

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

mięso jest kruche, aromatyczne a sos smakuje wybornie...........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łopatka bez kości 1 kg, przyprawa kebab 1 opakowanie, ząbki czosnku 8 sztuk, olej rzepakowy 6 łyżek, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Łopatka w sosie pietruszkowym z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. łopatkę ponacinać na większy płat mięsa, obrane ząbki czosnku ułożyć na mięsie, posypać przyprawą

    zwinąć na roladę, obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin

    w garnku szybkowara na gorącym oleju zrumienić mięso z każdej strony, dodać ziele, liście laurowe, kolendrę, wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

    zimne mięso wyjąć na talerz, usunąć sznurek, pokroić na grube plastry

    wywar zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą, mąką, przyprawą w płynie, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki w rozdrabniaczu posiekaną

    podawać z czym się lubi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować