Łopatka w sosie pietruszkowym z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.łopatkę ponacinać na większy płat mięsa, obrane ząbki czosnku ułożyć na mięsie, posypać przyprawą
zwinąć na roladę, obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin
w garnku szybkowara na gorącym oleju zrumienić mięso z każdej strony, dodać ziele, liście laurowe, kolendrę, wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
zimne mięso wyjąć na talerz, usunąć sznurek, pokroić na grube plastry
wywar zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą, mąką, przyprawą w płynie, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki w rozdrabniaczu posiekaną
Komentarze