Gdy znudzą się tradycyjne kotlety panierowane proponuję bitki z piersi kurczaka w sosie własnym.
45 min
Dla 3 osób
Składniki:
- pojedyńcza duża pierś z kurczaka
- mąka do obtoczenia + 2 łyżki do zagęszczenia sosu
- przyprawy - przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, czerwona do mięs
DODATKOWO:
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Bitki z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś umyć, oczyścić, rozkroić na mniejsze kawałki. Lekko rozbić. Posypać przyprawami, obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
2.Do usmażonych bitek dodać liście laurowe, ziele angielskie. Zalać wodą tak do lekkiego zakrycia mięsa. Dusić, aż woda odparuje. Następnie ponownie wlać wody, tyle ile chcemy uzyskać sosu. Zagotować. Wyciągnąć mieso. Makę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać do garnka. Ugotować sos. Doprawić. Wlożyć mięso do sosu.
3.Bitki podawać z ziemniakami i surówką np. z kiszonych ogórkow, marchewki i cebuli.
Komentarze