BITKI Z PIERSI KURCZAKA

4.34 (185 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Gdy znudzą się tradycyjne kotlety panierowane proponuję bitki z piersi kurczaka w sosie własnym.

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - pojedyńcza duża pierś z kurczaka
    - mąka do obtoczenia + 2 łyżki do zagęszczenia sosu
    - przyprawy - przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, czerwona do mięs

    DODATKOWO:
    - 3 liście laurowe
    - 4 ziarenka ziela angielskiego
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.34 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś umyć, oczyścić, rozkroić na mniejsze kawałki. Lekko rozbić. Posypać przyprawami, obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • 2. Do usmażonych bitek dodać liście laurowe, ziele angielskie. Zalać wodą tak do lekkiego zakrycia mięsa. Dusić, aż woda odparuje. Następnie ponownie wlać wody, tyle ile chcemy uzyskać sosu. Zagotować. Wyciągnąć mieso. Makę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać do garnka. Ugotować sos. Doprawić. Wlożyć mięso do sosu.
  • 3. Bitki podawać z ziemniakami i surówką np. z kiszonych ogórkow, marchewki i cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować