Letnia zupa warzywna

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W lecie, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw warto przygotować z nich pyszne, zdrowe i kolorowe potrawy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior romanesco
    2-3 młode ziemniaki
    młody seler korzeniowy
    pasternak
    2 żółte marchewki
    2 pomarańczowe marchewki
    papryka ramiro
    fenkuł
    200 g groszku cukrowego może być mrożony
    łyżka masła
    woda/bulion warzywny lub drobiowy
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    2 roztarte ziela angielskie
    świeży liść laurowy
    sól morska
    pieprz kolorowy
    tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Letnia zupa warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa korzeniowe dokładnie szorujemy, jeśli są młode nie trzeba ich skrobać ani obierać. Warzywa korzeniowe kroimy w kostkę. Fenkuł cienko kroimy. Warzywa korzeniowe oraz fenkuł podsmażamy na maśle. Dodajemy liść laurowy, tymianek oraz ziele angielskie. Solimy. Zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy różyczki romanesco, pokrojoną paprykę oraz groszek cukrowy - warzywa powinny się tylko zblanszować. Dodajemy śmietanę doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę przed podaniem można posypać natką fenkułu lub koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior romanesco Pasternak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować